اندیکاتور روند، حجم، قیمت (PVT)

آبان 7, 1403

اندیکاتور روند، حجم، قیمت (PVT)

تعریف

اندیکاتور روند، حجم، قیمت (PVT)، یک شاخص مبتنی بر مومنتوم (حرکت) است که برای سنجش جریان پول استفاده می‌شود. درهمین حال، PVT شبیه به ابزار دیگری از تحلیل تکنیکال یعنی، اندیکاتور حجم متوازن (OBV) است، از این‌جهت‌که هر دو بر پایه انباشتِ حجم عمل می‌کنند. درحالی‌که OBV بسته به صعودی یا نزولی بودنِ روز، کل حجم روزانه را جمع یا تفریق می‌کند، PVT، تنها بخشی از حجم روزانه را جمع یا تفریق می‌نماید. همچنین، مقدار حجمی که به مجموع PVT اضافه یا از آن کاسته می‌شود، به میزان افزایش یا کاهش قیمتِ روز جاری نسبت به قیمت پایانیِ روز گذشته بستگی دارد. علاوه بر این، از شاخص روند، حجم، قیمت عمدتاً برای تأیید روندها و نیز شناسایی سیگنال‌های احتمالی معاملاتی به‌دلیل واگرایی‌ها، استفاده می‌شود.

PVT

محاسبه

PVT برابر است با [((قیمت پایانی جاری – قیمت پایانی قبلی) / قیمت پایانی قبلی) * حجم] + PVT قبلی

اصول اولیه

اندیکاتور معرفی‌شده برای سنجش مومنتوم یا فشار خرید و فروش استفاده می‌شود. درهمین حال، هنگامی‌که حجم تعدیل‌شده قیمت (که در حجم ضرب‌ شده) در روزهای صعودی از حجم تعدیل‌شده قیمت در روزهای نزولی سبقت بگیرد، PVT افزایش می‌یابد. برعکس، زمانی‌که حجم تعدیل‌شده قیمت در روزهای نزولی از حجم تعدیل‌شده قیمت در روزهای صعودی سبقت گیرد، شاخص موردبحث کاهش می‌یابد. بدین معنا که وقتی PVT بالا می‌رود، فشار خرید افزایش می‌یابد و هنگامی‌که اندیکاتور روند، حجم، قیمت پایین می‌آید، فشار فروش رشد پیدا می‌کند.

تئوری اصلی پشت شاخص روند، حجم، قیمت این است که حجم، مقدم بر قیمت است. این موضوع مهم است زیراکه به PVT اجازه می‌دهد تا برای اهداف مختلفی مورداستفاده قرار گیرد. همچنین، از این شاخص می‌توان برای شناسایی یا تأیید روند کلی بازار درکنار پیش‌بینی حرکت قیمت پس از واگرایی‌ها استفاده نمود.

نکات مهم در تحلیل با PVT

شناسایی روند

اندیکاتور روند، حجم، قیمت شبیه به OBV، برای شناسایی یا تأیید روندهای کلی بازار مفید است. این امر می‌تواند برای تأیید سیگنال‌ها یا الگوهایی که توسط سایر سیگنال‌ها ایجاد می‌شوند و نیز برای شناسایی روند در راستای نیاز به مؤثر بودن، مفید باشد. مضاف بر این، براساس تئوری، مبنی بر این‌که نوسان‌ها در جریان حجم تعدیل‌شده مثبت یا منفی (فشار خرید و فروش) و قبل از تغییرات قیمت، رخ می دهند، PVT می‌تواند پتانسیل تغییر روند را شناسایی کند. از سوی دیگر، بسیاری از تحلیل‌گران تکنیکال بر این باور هستند که PVT به‌دلیل تعدیل حجم براساس قیمت، نماینده دقیق‌تری از شرایط بازار است به نحوی‌که اندیکاتور ذکرشده اغلب حرکات قیمت بازار را به‌‌شکل بسیار نزدیکی دنبال می‌کند.

PVT

واگرایی

واگرایی، زمانی اتفاق می‌افتد که حرکتِ قیمت توسط اندیکاتور تأیید نمی‌شود. در بسیاری از موارد، این واگرایی‌ها می‌توانند نشان‌دهنده یک تغییر جهت بالقوه باشند، به‌خصوص با توجه به فرضیه پشت اندیکاتور PVT که براساس آن، نوسانات مثبت و منفی حجم تعدیل‌شده قیمت (فشار خرید و فروش) قبل از تغییراتِ قیمت رخ می‌دهد.

واگرایی صعودی PVT هنگامی حادث می‌شود که قیمت کاهش می‌یابد اما اندیکاتور مذکور افزایش می‌یابد. این وضعیت می‌تواند نشان‌دهنده تمایل بالقوه به افزایش قیمت در آینده باشد.

PVT

واگرایی نزولی PVT زمانی رخ می‌دهد که قیمت افزایش می‌یابد اما درمقابل PVT روند کاهشی به خود می‌گیرد. این وضعیت همچنین می‌تواند نشان از تمایل بالقوه به کاهش قیمت در آینده باشد.

PVT

خلاصه

شاخص PVT، یک ابزار تحلیل تکنیکال مناسب برای سنجش فشار خرید و فروش است. درهمین حال، بسیاری بر این باور هستند که فشار خرید و فروش، مقدم بر تغییرات قیمت است و این موضوع، اندیکاتور موردبحث را ارزشمند می‌کند، به‌خصوص واگرایی‌ها که همیشه باید به‌عنوان یک تغییرِ احتمالی در روند فعلی، درنظر گرفته شوند.

باید این نکته را به خاطر داشت که این شاخص بسیار شبیه به اندیکاتور حجم متوازن است. با این حال، اغلب به‌دلیل انباشت حجم تعدیل‌شده قیمت به‌جای حجم کل، به‌مثابه شاخصی نزدیک‌تر به حرکاتِ قیمتِ فعلی در نظر گرفته می‌شود، اما همان‌طور که درمورد اکثر اندیکاتورها صادق است، بهتر است PVT را همراه با ابزارهای تحلیل تکنیکال دیگر استفاده نمود.

سبک (استایل)

PVT

PVT

این گزینه، امکان نمایش یا عدم نمایش PVT و نیز یک خط قیمت که مقدار واقعیِ جاری شاخص روند، حجم، قیمت را نشان می‌دهد، فراهم می‌کند. همچنین می‌توان رنگ، ضخامت خط و نوع نمایش بصری PVT را انتخاب کرد (خط، حالت پیش‌فرض است).

Leave a Comment