جریان پول چایکین
نوع اندیکاتور: مستقل
نوسانگر جریان پولی چایکین که توسط مارک چایکین توسعه یافت، از مطالعه روزانه خط تراکم/توزیع محاسبه میشود. فرضیه مقدم پشت خط تراکم/ توزیع این است که درجه فشار خرید یا فروش را میتوان با قیمت بستهشدن مربوط به بالا و پائین دوره زمانی مدنظر (ارزش عددی مکان بستهشدن) تعیین کرد. زمانی که سهم در نیمه پائینی محدوده معاملاتی دوره بسته میشود، فشار فروش وجود دارد. ارزش عددی مکان بستهشدن ضربدر حجم معاملات، مقدار تراکم/ توزیع را برای هر دوره شکل میدهد.
فرمول جریان پول چایکین مجموع مقادیر تراکم/ توزیع برای ۲۱ دوره، تقسیم بر مجموع حجم معاملات برای ۲۱ دوره است.
تعداد دورهها را میتوان به متناسبترین اوراقبهادار و چارچوب زمانی خاص تغییر داد. جریان پول ۲۱ روزه چایکین، نمایانگر خوبی از فشار خرید و فروش برای ماه گذشته است. یک ماه برای پاکسازی نویزهای تصادفی کاملا کافی است. با استفاده از یک چارچوب زمانی طولانیتر، اندیکاتور نوسان کمتری خواهد داشت و کمتر مستعد پدیده ویپساو خواهد بود. برای نمودارهای هفتگی و ماهانه، معمولاً چارچوب زمانی کوتاهتری مناسب است.
به بیان کلی، جریان پول چایکین، زمانی گاوی است که مثبت باشد و زمانی خرسی است که منفی باشد. گزینه بعدی برای دسترسی، طول مدت زمانی است که جریان پولی چایکین مثبت یا منفی باقی میماند. حتی اگر واگراییها بخش پیچیدهای از استراتژی پشت پرده جریان پول چایکین نباشند، سطح مطلق و جهت عمومی نوسانگر میتواند حائز اهمیت باشد.
نمودار نمونه
پارامترها:
- دوره زمانی(۲۱)- تعداد ستونها، دورههای زمانی بهکاررفته برای محاسبه پژوهش.
محاسبه
(n,vol ) مجموع / (n,AD ) مجموع = CMF
وقتی n دوره زمانی است.
AD = ((CL – LO) – (HI – CL)) / (HI – LO) * حجم دوره
AD برای نشاندادن تراکم / توزیع قرار میگیرد.
جریان پول چایکین و اندیکاتورهای دیگر
انتخاب اندیکاتورهایی که یکدیگر را تکمیل میکنند بهترین کار است. مارک چایکین در مصاحبه اخیرش با مجله تحلیل فنی سهام و کالاهای مصرفی توصیه میکند که اندیکاتورهایی را که ویژگیهای مشترک دارند استفاده نکنید. البته تحلیل اندازه حرکت و MACD تکراری خواهد بود. هر دو نوسانگر مومنتوم وجود دارند که مبتنی بر قیمت بستهشدن هستند و نرخ تغییر را منعکس میکنند. سیگنالهای آن دو دقیقا یکسان نخواهد بود، اما تحلیل آنها اتلاف وقت ارزشمند است. چایکین اوسیلاتور استوکاستیک، CCI و RSI را به عنوان اندیکاتورهای مشابه برمیگزیند. هر سه نوسانگرهای مومنتوم نواری هستند که برای شناسایی شرایط خرید و فروش اشباع مفیدند. سیگنالهای خرید و فروش نیز به همان سبک تولید میشوند. هر سه اندیکاتور عالی هستند، اما زمانی که یکی از آنها برای کار کفایت کند دنبالکردن هر سه اندیکاتور، اتلاف وقت خواهد بود.
جریان پول چایکین را میتوان برای شناسایی روند قابل معامله، مورد استفاده قرار داد. زمانی که جریان پول چایکین برای بیشتر سه ماه گذشته، بالای صفر بوده پس احتیاط حکم میکند که روند قابل معامله رو به افزایش باشد. نوسانگر نشان میدهد که فشار خرید، غالب است. با شناسایی روند قابل معامله، معاملهگران میتوانند سیگنالهای خرسی(نزولی) را نادیده بگیرند و فقط به سیگنالهایی که موافق هستند توجه کنند. اگر جریان پول چایکین نشان دهد که فشار خرید غالب است آنگاه انحرافهای مثبت، تقاطعهای میانگین متحرک گاوی، تقاطعهای خط مرکز گاوی و تقاطعهای خرید اشباع گاوی، سیگنالهای بالقوه خرید خواهند بود(تقاطع فروش اشباع گاوی زمانی بروز میدهد که یک اندیکاتور به بالای خط فروش اشباع، پیش رود. این برای RSI یک حرکت از زیر ۳۰ به بالای ۳۰ خواهد بود). همه سیگنالهای خرسی دستکم تا زمانی که جریان پول چایکین نشان دهد فشار خرید حاکم است، نادیده گرفته خواهند شد.
ترکیب احتمالی اندیکاتورها بهصورت زیر خواهد بود:
- جریان پول چایکین: اندیکاتور حجمی با عدم تابعیت روند که برای شناسایی فشار خرید و فروش به کار میرود.
- RSI: اندیکاتور مومنتوم که برای شناسایی سطوح بالقوه خرید و فروش اشباع به کار میرود.
- میانگینهای متحرک: اندیکاتور تابع روند که برای شناسایی روند بنیادی در سهام بهکار میرود.
- قیمت نسبی – اندیکاتور مقایسهای که برای شناسایی قدرت سهام مربوط به یک شاخص اصلی بهکار میرود.
این چهار اندیکاتور اشتراکات کمی دارند و بهخوبی یکدیگر را تکمیل میکنند.