شاخص انبوه/توده (Mass Index)

آبان 7, 1403

شاخص انبوه/توده (Mass Index)

تعریف

شاخص انبوه/توده (Mass Index)، یک اندیکاتور تحلیل تکنیکال است که برای بررسی تفاوت بین قیمت‌های بالا و پایین سهام در یک دوره زمانی خاص استفاده می‌شود. این شاخص، پیشنهاد می‌کند که زمانی‌که اختلاف قابل‌توجهی میان قیمت سهام وجود داشته باشد و سپس این اختلاف کاهش یابد، ممکن است یک تغییر روند قریب‌الوقوع صورت پذیرد.

تاریخچه

شاخص توده در اوایل دهه (۱۹۹۰) توسط «دونالد دورسی» توسعه یافت و معرفی شد. «دورسی» در ابتدا فکر می‌کرد که وقتی محاسبه فرمول ایجادشده منجر به عددی بالاتر از ۲۷ شود و سپس، یک و نیم واحد کاهش یابد (به ۲۶.۵ برسد)، سهام آماده تغییرِ جهت است. این نتیجه به نوعی یک «برآمدگی/تورم» ایجاد می‌کرد و درعین‌حال مشخص شده است که شاخص ۲۷ نشان‌دهنده نوسانات سهام بوده که باعث می‌شود تا برخی از معامله‌گران به هنگام انتظار صعود/تحدّب قیمت، خط پایه (حد سود) خود را پایین بیاورند.

محاسبه

برای محاسبه شاخص انبوه، باید فرمول زیر را بررسی کرد:

۲۵

∑ (مجموع) میانگین متحرک‎نمایی (EMA) 9 روزه – میانگین متحرک‌نمایی ۹ روزه (بالاترین قیمت – پایین‌ترین قیمت) / میانگین متحرک‌نمایی ۹ روزه (بالاترین قیمت – پایین‌ترین قیمت)

۱

مراحل محاسبه به شرح زیر است:

۱- ابتدا می‌بایست با محاسبه میانگین متحرک‌نمایی ۹ روزه از تفاوت بین قیمت‌های بالا و پایین دارایی/سهام برای یک دوره زمانی خاص، شروع کرد که این دوره معمولاً ۲۵ روز درنظر گرفته می‌شود.

۲- سپس این نتیجه باید بر میانگین متحرک‌نمایی ۹ روزه از میانگین متحرکی که درصورت معادله (نشان داده‌شده در بالا) نمایش داده می‌شود، تقسیم شود.

نکات کلیدی و موارد قابل‌توجه

درحالی‌که استفاده از اندیکاتورهایی مانند انحراف استاندارد برای اندازه‌گیری نوسانات در بازار رایج است، Mass Index نیز موارد زیادی برای ارائه دارد. درهمین راستا، استفاده از عملکرد برآمدگی برگشتیِ شاخصِ توده می‌تواند نوری بر شرایط بازار بتاباند و همچنین می‌تواند برای معاملات ادامه روند، استفاده شود. افزون بر این، شاخص انبوه که برای معاملات کوتاه‌مدت، عالی است، به‌راحتی قابل تغییر برای حساسیت یا براساس دوره‌های خاص در رابطه با نوسانات بازار و بسته به نوع سهام است.

خلاصه

شاخص توده/انبوه ابزاری برای تحلیل تکنیکال است که دامنه اختلاف میان قیمت‌های بالا و پایین سهام/دارایی را در یک دوره زمانی خاص بررسی می‌کند. درهمین حال، اگر دامنه گسترش یابد و سپس به نقطه دیگری عقب‌نشینی کند، ممکن است تغییر روند بازار آشکار گردد.

Leave a Comment