شاخص ضریب هم‌بستگی (CC)

آبان 6, 1403

شاخص ضریب هم‌بستگی (CC)

تعریف

شاخص ضریب هم‌بستگی (CC) در آمار برای اندازه‌گیری هم‌بستگی بین دو مجموعه داده استفاده می‌شود. در دنیای معاملات نیز مجموعه داده‌ها می‌توانند، سهام، صندوق‌های قابل‌معامله در بورس (ETF) یا هر ابزار مالی دیگری باشند. هم‌بستگی میان دو ابزار مالی به‌عبارت ساده، میزان ارتباط آن‌ها است. همچنین، هم‌بستگی براساس مقیاسی از ۱ تا -۱ بنا شده و هرچه این ضریب به ۱ نزدیک‌تر باشد، هم‌بستگی مثبت آن‌ها بیشتر است. این امر، یعنی ارزش دارایی‌ها با یکدیگر بالا و پایین می‌روند. درمقابل، هرچه ضریب هم‌بستگی به -۱ نزدیک‌تر باشد، بیشتر درجهت مخالفِ هم حرکت می‌کنند. مقدارِ صفر نیز نشان می‌دهد که هیچ‌گونه هم‌بستگی وجود ندارد.

افزون بر این، درجه هم‌بستگی مثبت بالا نشان می‌دهد که دو ابزار مالی با یکدیگر حرکت می‌کنند. به‌عنوان مثال، اگر یک سهام فناوری با شاخص نزدک (NAZDAQ) هم‌بستگی مثبت قوی داشته باشد، این بدان معنی است که به احتمال زیاد، زمانی‌که شاخص نزدک بالا می‌رود، سهام فناوری نیز بالا می‌رود و بالعکس.

هم‌بستگی مثبت بالا

CC

تاریخچه

ضریب هم‌بستگی نه‌تنها در امور مالی، بلکه در تحلیل آماری در موضوعات مختلف در عرض صدها سال است که مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محاسبه

در محاسبه ضریب هم‌بستگی از قیمت‌های پایانی استفاده می‌شود. مثال زیر با استفاده از قیمت‌های پایانی ۱۲ دوره برای صندوق تراست SPDR با نماد اختصاری (SPY) و جی‌پی مورگان (JPM) ساخته می‌شود:

* اعداد ممکن است به‌دلیل گِردکردن، کمی تغییر کنند.

CC

تمام داده‌های مورد نیاز باید (ترجیحاً در یک جدول) تنظیم شوند که می‌توان این کار را در سه مرحله انجام داد.

۱- ابتدا باید هر دوره برای هر دو اوراق بهادار به توان دو برسد.

CC

۲- هر مقدارِ دوره SPY را در هر دوره JPM ضرب کنید. به ستون آخر توجه شود.

CC

۳- میانگینِ مقدار را برای هر ستون پیدا کنید.

CC

حال که تمام داده‌ها به‌درستی در یک جدول مرتب شده‌اند، بقیه فرمول نیز قابل تکمیل است. این بخش نیز در سه مرحله قابلیت اجرا دارد.

۱- واریانس (اختلاف یا مغایرت) باید برای هر دو اوراق بهادار حساب شود.

واریانس = میانگین مجذورها – (میانگین ارزش اوراق بهادار ۱ * میانگین ارزش اوراق بهادار ۲)

واریانس SPY برابر است با ۲.۳۱۵۱.

واریانس JPM مساوی است با ۱.۶۹۷۰.

۲- کوواریانس، (اختلافِ هم‌سو) اوراق بهادار را محاسبه کنید.

کوواریانس = (میانگین ارزش اوراق بهادار ۱ * اوراق بهادار ۲) – (میانگین ارزش اوراق بهادار ۱ * میانگین ارزش اوراق بهادار ۲)

کوواریانس SPY و JPM برابر است با ۱.۸۳۹۵.

۳- ضریب هم‌بستگی را برآورد کنید.

ضریب همبستگی = کوواریانس / جذر (واریانس اوراق بهادار ۱ * واریانس اوراق بهادار ۲)

ضریب همبستگی SPY و JPM مساوی است با ۰.۹۴۳۲.

اصول اولیه

اگرچه شاخص ضریب هم‌بستگی، بین ۱ و -۱ نوسان می‌کند، اما به‌عنوان یک اُسیلاتور در نظر گرفته نمی‌شود. درهمین حال، مقادیر (ارزش دارایی)، بین هم‌بستگی مثبت و منفی در نوسان هستند و نشان می‌دهند که قیمت‌های آن‌ها چقدر نزدیک به هم حرکت می‌کنند. براین اساس، ضریب هم‌بستگی +۱ نشان‌گر هم‌بستگی مثبت کامل است و آن‌ها کاملاً هم‌زمان حرکت می‌کنند. همچنین، ضریب هم‌بستگی -۱ بیان‌کننده هم‌بستگی منفی کامل بوده و آن‌ها در جهت کاملاً مخالف از یکدیگر حرکت می‌کنند. هر دو این موارد، نادر هستند و ضریب هم‌بستگی اغلب بین این دو در نوسان است. علاوه بر این، ضریب هم‌بستگیِ صفر، نقطه میانی است که نشان می‌دهد در‌حال‌حاضر هیچ نوع هم‌بستگی میان دو ابزار یا دارایی وجود ندارد.

هم‌بستگی منفی بالا

CC

چه‌چیزی را باید دنبال کرد؟

برخلاف بسیاری از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، ضریب هم‌بستگی برای سرمایه‌گذاری بلندمدت ایده‌آل است. درهمین حال، اگر یک سرمایه‌گذار به‌دنبال یک سبد سهام واقعاً متنوع باشد، ضریب هم‌بستگی می‌تواند بسیار مفید باشد. این امر، می‌تواند در تعیین میزان تنوع دارایی‌های سبد اشخاص نسبت به یکدیگر کمک کند. به‌عبارت دیگر، با داشتن ابزارهایی با هم‌بستگی پایین، می‌توان از ریسک تکراری و غیرضروری اجتناب کرد.

خلاصه

همان‌طور که قبلاً ذکر شد، ضریب هم‌بستگی می‌تواند ابزاری مفید برای ایجاد یک سبد سهام متنوع باشد. با این وجود، نکته‌ای که همیشه باید به خاطر داشت این است که هم‌بستگی بین دو دارایی می‌تواند به مرور زمان تغییر ‌کند. بنابراین، اندیکاتور مذکور به تریدر کمک می‌کند تا از چنین تغییراتی آگاه باشد و سرمایه‌گذاری‌های خود را براساس آن، تغییر دهد.

تنظیمات ورودی

CC

نماد (سَمبل)

دومین دارایی که سپس با ابزار مالی اصلی بر روی نمودار مقایسه خواهد شد.

دوره

به مدت زمانی که برای محاسبه هم‌بستگی استفاده می‌گردد، گفته می‌شود. براین پایه، ۲۰ روز، مقدارِ پیش‌فرض است.

منبع

این گزینه تعیین می‌کند که از چه داده‌ای از هر کندل در محاسبات استفاده شود که به‌طور پیش‌فرض، قیمتِ پایانی، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

سبک (استایل)

CC

هم‌بستگی

گزینه هم‌بستگی توانایی قابلیت تغییر نمایش این ضریب و نیز قابلیت نمایش یک خط قیمت که مقدار واقعی فعلیِ ضریب هم‌بستگی را نشان می‌دهد، دارد. همچنین به وسیله این گزینه می‌توان رنگ، ضخامت خط و سبک بصری ضریب هم‌بستگی را انتخاب نمود (گزینه ناحیه (Area)، به‌طور پیش‌فرض قرار داده شده است).

سطح

قابلیت نمایش را تغییر و سطح قیمتی سه خط افقی اضافی را تنظیم می‌کند. همچنین از قبل، خطوط حداکثر و حداقل ارزشِ ممکنِ محاسبه ضریبِ همبستگی (به‌ترتیب ۱ و -۱) و نیز سطح هم‌بستگی صفر را نمایش می‌دهد. افزون بر این، امکان تنظیم رنگ، ضخامت و انتخاب سبک بصری هر خط وجود دارد (پیش‌فرض، خط چین است).

Leave a Comment