شاخص نرخ تغییر (Rate of Change)

آبان 7, 1403

شاخص نرخ تغییر (Rate of Change)

تعریف

شاخص نرخ تغییر (ROC)، یک اُسیلاتور مومنتوم (حرکت) است. این شاخص همچنین درصد تغییر قیمت بین بازه‌های زمانی مختلف را محاسبه و قیمت فعلی را با قیمت «n» دوره قبل (که توسط کاربر تعریف می‌شود) مقایسه می‌کند. سپس مقدار محاسبه‌شده، رسم و بالاتر و پایین‌تر از یک خط صفر، نوسان می‌کند. درهمین حال، یک تحلیل‌گر تکنیکال می‌تواند از ROC برای شناسایی روند و نیز شناسایی شرایط اشباع خرید و اشباع فروش استفاده کند.

ROC

محاسبه

n = عددی که توسط کاربر تعریف می‌شود.

ROC = [(قیمت پایانی جاری – قیمت پایانی n دوره قبل) / (قیمت پایانی n دوره قبل)] * ۱۰۰

اصول اولیه

بدیهی است که شاخص نرخ تغییر وابستگی نزدیکی به قیمت دارد. درهمین حال، هنگامی‌که قیمت‌ها درحالِ افزایش هستند، مقادیر ROC بالای خط صفر باقی می‌مانند (مثبت) و زمانی‌که قیمت‌ها کاهشی می‌شود، مقادیر شاخص مذکور پایین‌تر از خط صفر قرار می‌گیرند (منفی). به‌علاوه، باید به خاطر داشت که اگرچه ROC، یک اُسیلاتور است، اما محدود به یک دامنه‌ مشخص نیست. دلیل این امر آن است که هیچ محدودیتی برای میزان افزایش قیمت یک دارایی وجود ندارد، درحالی‌که برای مقدار کاهش آن (حداقل صفر)، محدودیت وجود دارد. بنابراین، اگر قیمت به صفر برسد، بدیهی است که دیگر کاهش نخواهد یافت. به‌همین دلیل، شاخص نرخ تغییر گاهی اوقات ممکن است نامتعادل به نظر رسد.

به چه نکاتی باید توجه کرد؟

شناسایی روند

ROC می‌تواند ابزاری کارآمد برای شناسایی روند کلی بلندمدت یک ابزار مالی/دارایی باشد. با وجود این‌که شاخص مذکور به‌تنهایی منجر به تولید سیگنال خرید و فروش نمی‌شود، اما می‌تواند به تأیید سایر شرایط ایجادکننده سیگنال کمک کند.

اشباع خرید و اشباع فروش

همان‌طور که قبلاً ذکر شد، ROC برخلاف بسیاری از اُسیلاتورهای دیگر، محدود به یک دامنه‌ خاص نیست. به‌همین دلیل، تشخیص شرایط اشباع خرید و اشباع فروش، کمی پیچیده‌تر است. همچنین، تعیین این‌که سطوح اشباع خرید و اشباع فروش را در کجا قرار دهیم، دشوار است که بهترین راه برای انجام این کار، استفاده از تحقیق و تحلیل تاریخی است. درهمین راستا، یک تحلیل‌گر تکنیکال می‌تواند با مقایسه حرکات قیمتی گذشته با ROC، حس بهتری نسبت به زمان واقعیِ اشباع خرید یا اشباع فروش یک دارایی پیدا کند.

ROC

خلاصه

در استفاده از شاخص نرخ تغییر، توجه به این نکته مهم است که شاخص ذکرشده، تنها بخشی از یک پازل بزرگ‌تر است. درنتیجه ROC می‌تواند برخی سیگنال‌ها مانند شرایط اشباع خرید و اشباع فروش را تولید کند. با این وجود، زمانی‌که ROC بخواهد سیگنال‌ها یا شرایط شناسایی‌شده توسط تحلیل تکنیکال دیگری را تأیید کند، واقعاً مؤثرتر عمل می‌کند. مضاف بر این، مومنتوم، به‌هنگام تحلیل حرکات قیمت، عامل بسیار مهمی است و شاخص نرخ تغییر، به‌خوبی، مومنتوم را تجزیه و تحلیل می‌کند. به‌همین خاطر، این شاخص، یک ابزار ارزشمند برای تحلیل تکنیکال به‌شمار می‌رود.

تنظیمات ورودی‌

ROC

طول دوره

این گزینه، بازه زمانی مورد استفاده برای محاسبه ROC با مقدار پیش‌فرض ۹ را تنظیم می‌کند.

منبع

گزینه پیش‌رو مشخص می‌کند که از کدام داده‌ هر کندل در محاسبات استفاده شود. مقدار پیش‌فرض، قیمت پایانی است.

سبک (استایل)

ROC

ROC

امکان نمایش یا عدم نمایش ROC و همچنین یک خط قیمت که مقدار واقعیِ جاری این شاخص را نشان می‌دهد، فراهم می‌کند. افزون بر این، می‌توان رنگ خط ROC، ضخامت خط و نوع نمایش بصری آن را انتخاب نمود.

دقت

تعداد ارقام اعشار باقی‌مانده به‌روی مقدار شاخص و قبل از گِردکردن را تعیین می‌کند. هرچه این عدد بیشتر باشد، نقاط اعشار بیشتری به‌روی مقدار شاخص، نمایش داده می‌شود.

Leave a Comment