مقررات رمز ارزها در هند
رمز ارزها در ۲۰۱۳ وارد کشور هند شدند و جنبوجوش عظیمی را میان افراد متعلق به تمام طبقههای اجتماعی راه انداختند؛ مردم هند از همان ابتدا، با اشتیاق زیاد در رمز ارزها سرمایهگذاری و با آنها معامله کردند. مراجع دولتی در آن زمان، نظر خاصی دربارهی وضع مقررات در مورد رمز ارزها نداشتند و به انتشار هشدارهایی اکتفا کردند. در این مقاله، به بررسی ارتباط میان هندوستان و رمز ارزها میپردازیم.
موضع دولت در قبال رمز ارزها
دولت هند از ابتدا، رفتار دوستانهای را با رمز ارزها نداشت، ولی همواره مایل به ترغیب استفاده از فناوریهای مرتبط با بلاک چین در بسیاری از خدمات دولتی بوده است. بانک مرکزی هند (RBI) میخواست فعالیتهای مرتبط با رمز ارزها را ممنوع کند. ماهیت غیرمتمرکز رمز ارزها و نوسانات دائم در حجم معاملات باعث شدند، بانک مرکزی هند با احتیاط با آنها رفتار کند.
چه چیزهایی ممکن بود باعث شوند بانک مرکزی هند فعالیتهای رمز ارزها را در این کشور ممنوع کند؟
- دلیل اصلی آن شاید این بود که هیچ فرد یا آژانس یا سازمانی مسئول ارزش آن نیست. سرمایهگذاری در آن کاملا بر پایهی حدس و گمان است.
- هیچ کنترلی بر تراکنش یا فعالیتهای رمز ارزها وجود ندارد، زیرا آنها غیرمتمرکز هستند.
- هیچ شخص ثالثی نظیر بانک برای نظارت بر تراکنشها وجود ندارد.
- نگرانی از بابت کاهش ارزش پول فیات یا پول رایج و اختلال در سیستم بانکی وجود دارد.
- برای محافظت از منافع مردم و پیشگیری از زیان آنها باید با رمز ارزها مخالفت کرد.
بانک مرکزی هند در ۲۰۱۸، بانکها را از ترغیب مردم برای انجام فعالیتهای مرتبط با رمز ارزها منع کرد، ؛ دادگاه عالی در مارس ۲۰۲۰، ممنوعیت استفاده از رمز ارزها را لغو کرد. ولی بانک مرکزی همچنان از دادگاه عالی میخواهد دربارهی در رای خود تجدیدنظر کند، زیرا آنها هنوز به رمز ارزها ایمان ندارند. بنابراین، پیش از این چه چیزهایی رخ داده بود، این دعوی در دادگاه عالی چگونه پیش رفت؟
فراز و نشیبهای رمز ارزها در هند
مردم هند در ۲۰۱۲ با رمز ارزها آشنا شدند و در ابتدا، در مقیاسی کوچک از آنها استفاده کردند؛ ولی ظرف یک سال، رمز ارزها بین مردم بسیار شهرت پیدا کردند. شمار اندکی از کسب و کارها شروع به پذیرش بیت کوین به عنوان وسیلهای برای پرداخت کردند. برای مثلا، پیزریا در بمبئی نخستین رستورانی بود که در ۲۰۱۳ بیت کوین را قبول کرد.
آیا میدانستید؟ حدود ۲۵۰۰ نفر به طور روزانه با حجم معاملاتی نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار در یک سال، بیت کوین مبادله میکنند.
به همین خاطر، صرافیها نیز به وجود آمدند. صرافیهایی نظیر،
- BTCXIndia در می ۲۰۱۳ توسط موپاراجو سیوا تاسیس شد
- UnoCoin در جولای ۲۰۱۳ توسط آبیناندان کاستی، ساتویک ویشوانات، و عدهای دیگر تاسیس شد
- در ۲۰۱۴، یک پلتفرم مبادلات جهانی به نام Belfrics توسط پراوین کامور در بنگلور و کوالالامپور راهاندازی شد
- یکی از برترین صرافیهای هندوستان، به نام Zebpay در ۲۰۱۵ تاسیس شد
- BuyUCoin در ژوئن ۲۰۱۶ توسط شیوام تاکرال، دوش آگراوال و یک فرد دیگر راهاندازی شد. BuyUCoin نخستین کیف پول چند ارزی (multi-cryptocurrency) هندوستان لقب گرفت.
- صرافیهای متعددی در ۲۰۱۷ در هند تاسیس شدند؛ از جمله Coindelta، CoinSwitch، Koinex، Coinome، Redipay، و WazirX. مورد آخر، WazirX، در اول دسامبر ۲۰۱۷ توسط نیشال شتی تاسیس شد؛ این صرافی معتبرترین و ارزانترین صرافی برای معامله به شمار میرود.
در ۲۷-۱۲-۲۰۱۳، یک روزنامه گزارش داد، مقامات اجرایی کشور برای نخستین بار دو موسسهی معاملات بیت کوین را در احمدآباد مورد حمله قرار دادند. کلاهبرداریهای آنلاین نظیر وبسایت راه ابریشم (Silk Road) که برای معاملهی کالاهای غیرقانونی نظیر مواد مخدر مورد استفاده قرار گرفت، اعتبار و درستی رمز ارزها را از در نگاه بانک مرکزی هند مورد تردید قرار دادند.
اقدامات نظارتی توسط دولت
۱۸-۰۳-۲۰۲۰: دولت هند جزییات بازرسی وزارت امور شرکتهای هندوستان را که به طور خاص در مورد شرکتهای رمز ارز Zeb It Services Ltd و Unocoin Technologies Ltd به عمل آمده بود، به مجلس سفلی، «لوک سابا» ارائه داد.
۰۵-۰۳- ۲۰۲۰: پس از بروز مجموعهای از اختلافات میان انجمن اینترنت و موبایل هند (IMAI) و بانک مرکزی این کشور، دادگاه عالی به نفع IMAI رای داد و ممنوعیتی را که بانک مرکزی بر رمز ارزها تحمیل کرده بود، لغو کرد. این رای مورد استقبال تمام علاقهمندان و کاربران رمز ارزها در سراسر جهان قرار گرفت.
۲۹-۰۱-۲۰۲۰: موسسهی هندی دولت هوشمند (NISG) پیشنویس «استراتژی ملی در خصوص بلاک چین» را منتشر کرد. این گزارش به نتایج بررسی فناوری بلاک چین، تاثیر آن بر اجتماع، چالشها، نقش حکومت، و اصول استراتژی ملی و همچنین، آنالیز SWOT اشاره کرد.
همچنین، بر اساس این گزارش، از بانک مرکزی هند خواسته شد کوین دیجیتال تحت نظارت خود را صادر کند – که قرار شد به زودی دربارهی آن تصمیمگیری شود.
۰۵-۱۲-۲۰۱۹: رئیس کل بانک مرکزی هند در یک ملاقات مطبوعاتی تصریح کرد، بانک مرکزی کاملا مخالف رمز ارزها است و به زودی کارکردهای آن را مشخص خواهد کرد.
۲۸-۰۱-۲۰۲۰: آخرین اظهارات طرفین به سمع دادگاه عالی رسید و دادگاه نتیجهگیری کرد. دادگاه در آینده رای خود را اعلام خواهد کرد.
۰۵-۰۸-۲۰۱۹: صرافیهای عضو انجمن اینترنت و موبایل هند (IMAI) برای برگزاری دور نهایی جلسهی دادگاه عالی دور هم جمع شدند. در طول بحث در این جلسه از دادگاه، بانک مرکزی پذیرفت فاقد صلاحیت قانونی برای تصمیمگیری دربارهی قانونی بودن یا نبودن رمز ارزها است، و بانک مرکزی و قانون پرداختها لزوما ارتباطی به رمز ارزها ندارند. ولی بانک مرکزی ادعا کرد، چنانچه رمز ارزها را تهدیدی برای سیستم پرداخت تشخیص دهد، قدرت انجام اقدامات لازم را دارد. با این حال، از بانک مرکزی خواسته شد، به اعتراض IMAI پاسخ بدهد.
۰۷-۰۶-۲۰۱۹: دولت هند پیشنویس لایحهای را برای رسیدگی به رمز ارزها تهیه کرد، و نام آن را «لایحهی ممنوعیت رمز ارزها و تنظیم مقررات ارز دیجیتال رسمی ۲۰۱۹» گذاشت. بر اساس این لایحه، هرگونه فعالیت مربوط به رمز ارزها ممنوع است و افراد متخلف به مجازات معین خواهند رسید، مگر در موارد استفاده از رمز ارزها برای آزمایش، پژوهش، و آموزش. به صراحت ذکر شد، افراد باید هرگونه رمز ارز تحت مالکیتشان را ۹۰ روز پیش از آغاز اجرای این قانون، به اطلاع مراجع ذیربط برسانند و سپس آنها به ارز فیات یا کالا تبدیل کنند. چنانچه فردی در فعالیتهای مربوط به رمز ارزها گناهکار شناخته شد، به ۱۰ سال زندان، و صرافیها نیز به ۵ سال زندان محکوم میشوند. با وجود این، اجرای این لایحه تاکنون به تعویق افتاده است.
۲۵-۱۰-۲۰۱۸: تمام چهار دادخواست، دو دادخواست برای ممنوعیت و دو دادخواست برای به چالش کشیدن آن، به استماع دادگاه رسیدند. دولت هند از فعالیت کمیتهای خبر داد که برای پژوهش در خصوص داراییهای رمز ارز تشکیل شده است. از این رو، دادگاه به تعویق افتاد تا کمیتهی مذکور بتواند اطلاعات لازم را به دست بیاورد.
۱۴-۱۰- ۲۰۱۸: علیرغم سختگیریهای دولت، یکی از صرافیها، Unocoin، یک دستگاه خودپرداز بیت کوین (Bitcoin Atm) را برای مشتریاناش در بنگلور راهاندازی کرد. کاربران میتوانستند با استفاده از بیت کوینهای موجود در کیفهای پولشان، پول مورد نظر را واریز یا برداشت کنند. متاسفانه، یک هفته پس از راهاندازی این دستگاه، پلیس جرائم سایبری آن را توقیف کرد.
۲۳-۰۷- ۲۰۱۸: هیئت بورس و اوراق بهادار هند (SEBI) نظرات خود را دربارهی بخشنامهی ممنوعیت رمز ارزها به وزارت دارایی هند ارسال کرد. SEBI اعتراض خود را برای تبدیل شدن به بخشی از بدنهی نظارتی در خصوص داراییهای رمز ارز و توکنها اعلام کرد.
در این میان، صرافیها به صورت کتبی از بانک مرکزی درخواست کردند، ممنوعیت رمز ارزها را لغو کند، زیرا آنها آمادهی انجام بررسیهای دقیقتر و پیروی از مقررات هستند.
ژانویهی ۲۰۱۹: در آغاز سال و در ماه ژانویه، سازمان درآمدهای داخلی شروع به ارسال اطلاعیههایی به تمام سرمایهگذاران کرد. بانکها امکان برداشت و سپردهگذاری را برای برخی از صرافیها به حال تعلیق درآوردند. برخی از وامدهندگان رابطهشان را به طور کامل با آنها قطع کردند.
۱۷-۰۵-۲۰۱۸: دادگاه عالی دستور موقتی را صادر کرد که به شاکیان امکان میداد اعتراض خود را به بانک مرکزی ارائه کنند.
همزمان با بخشنامهی بانک مرکزی، یکی از محبوبترین صرافیهای رمز ارز، Zebpay، فعالیت خود را در ۴ جولای ۲۰۱۸، در هند معلق کرد.
۰۵-۰۴-۲۰۱۸: بانک مرکزی بیانیهای صادر کرد که در آن، تمام موسسات مالی و ارائهکنندگان خدمات پرداخت را از معامله با ارز مجازی منع کرد و به آنها دستور داد، تمام خدماتشان را به شرکتهایی که با ارز مجازی سروکار دارند، متوقف کنند. و در نهایت، در ۶ آوریل ۲۰۱۸، بانک مرکزی با انتشار بخشنامهای در خصوص ممنوعیت رمز ارزها در هند، فعالیت در این حوزه را از ۶ ژوئن ۲۰۱۸ غیرقانونی اعلام کرد. صرافیها متحمل زیانهای سنگینی شدند، زیرا تمام تراکنشها متوقف شد و هیچگونه دسترسی به بانک وجود نداشت. همهی کاربران پیش از آنکه تمام دسترسیهایشان را از دست بدهند، مجبور شدند ارزهای خود را بفروشند. بسیاری از صرافیها تعطیل شدند و بسیاری از کاربران نیز متحمل زیان سنگینی شدند.
صرافیها به دلیل این ممنوعیت سراسری کاملا ناامید شدند، و تصمیم گرفتند این مسئله را به دادگاه بکشانند؛ به این ترتیب، نخستین دادخواست آنها برای به چالش کشیدن این ممنوعیت در اول می ۲۰۱۸ به دادگاه ارائه شد.
دادگاه عالی تمام دادخواستها علیه این ممنوعیت را جمعآوری و تاریخ ۱۱ می ۲۰۱۸ را برای استماع دادخواست تعیین کرد.
۰۵-۰۳-۲۰۱۸: هیئت مرکزی مالیاتهای مستقیم (CBDT) پیشنویسی را جهت ممنوعیت رمز ارزها به وزارت امور اقتصادی تحویل داد. مدتی بعد، در ۱۹ و ۲۰ مارس، وزرای دارایی و روسای کل بانک مرکزی کشورهای عضو گروه ۲۰ (بیست اقتصاد بزرگ جهان) برای شرکت در این اجلاس گرد هم جمع شدند. تمام شرکتکنندگان در این اجلاس اذعان کردند داراییهای رمز ارز دارای قدرت بالقوهای برای بهبود کارایی سیستم مالی و اقتصادی هستند. و در عین حال، همگی دربارهی محافظت از حقوق مصرفکننده و سرمایهگذار، یکپارچگی بازار، فرار مالیاتی، پولشویی و تامین مالی تروریسم ابزار نگرانی کردند.
۰۱-۰۲-۲۰۱۸: وزیر دارایی وقت، آقای آرون، در یک سخنرانی در پارلمان، اظهار داشت، ارزهای مجازی غیرقانونی هستند و دولت نباید از آنها حمایت کند. ولی همزمان اعلام کرد دولت کاربردهای فناوری بلاک چین را بررسی خواهد کرد. پیش از آن، بانک دولتی هند (SBI)، بزرگترین شرکت خدمات مالی و بانکداری در کشور هند، ابتکار عمل را به دست گرفته و بانکها و شرکتهای فناوری را گرد هم جمع کرده بود. شرکتهای فناوری بزرگ IBM، Microsoft، Skylark، KPMG، و ۱۰ بانک تجاری برای همکاری در این خصوص با یکدیگر به توافق رسیدند.
دسامبر ۲۰۱۷: بانک مرکزی و وزارت دارایی یک ملاقات مطبوعاتی مشترک ترتیب دادند و در آن، رمز ارز را «ترفند پانزی (یک عملیات سرمایهگذاری کلاهبردارانه)» قلمداد و اعلام کردند آن را به عنوان ارز یا پول به رسمیت نمیشناسند.
۰۷-۱۱-۲۰۱۷: بانک مرکزی هند اعلام کرد، قصد دارد استفاده از رمز ارزها را به عنوان وسیلهای برای پرداخت در سراسر هند ممنوع کند، ولی از بلاک چین حمایت خواهد کرد.
در کنفرانسی در بمبئی، به تاریخ ۶ نوامبر ۲۰۱۷، مدیر اجرایی بانک مرکزی هند، اس گانش کومار، اعلام کرد اجازه نخواهند داد ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین و اتریوم به صورت قانونی در سراسر این کشور مورد استفاده قرار بگیرند.
طبق گفتهی وی، «موضع ما در حال حاضر، در خصوص بیت کوین، این است که از آن به عنوان وسیلهای برای پرداخت یا تسویه حساب استفاده نخواهیم کرد … با این حال، از فناوری پایهی رمز ارزها بهره خواهیم برد.»
۰۸-۱۱-۲۰۱۶: مهمترین عاملی که باعث روی آوردن بازار هند به رمز ارزها شد، تصمیم دولت هند مبنی بر خارج کردن اسکناسهای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ روپیهای از چرخهی بازار بود. این اسکناسها حدود ۸۶ درصد از ارز کاغذی این کشور را تشکیل میدادند. افرادی که پول نقد فراوانی داشتند، به سرعت به دنبال گزینههای مختلف برای تبدیل آنها گشتند، زیرا فرصت برای آنها محدود بود. از آنجا که بازار طلا به دقت توسط دولت کنترل میشد، مردم به سرمایهگذاری در بیت کوین روی آوردند.
این اتفاق حجم معاملات بیت کوین را تقریبا دو برابر کرد، و سرمایهگذاران مبالغ عظیمی را وارد این بازار کردند. قیمت بیت کوین در هندوستان به ۱۰۲۰ دلار رسید، در حالی که قیمت آن در ایالات متحده همچنان ۷۷۰ دلار بود.
۱۵-۰۶-۲۰۱۶: گروه ویژه اقدام مالی (FATF) که در ۱۹۹۴ توسط بانک مرکزی هند پذیرفته شد، دستورالعملهایی را برای رویکرد مبتنی بر ریسک نسبت به ارز مجازی ارائه داد. بر اساس این دستورالعمل، امکان انجام تراکنشهای کلاهبردارانه با رمز ارزها توسط حسابهای ناشناس به صورت بینالمللی وجود دارد. همچنین، استفادهی سازمانهای تروریستی از ارز مجازی و ترویج اهدای بیت کوین به این سازمانها باعث افزایش نگرانیها شده است.
کمیتهی سوبهاش چاندرا گارگ
دولت هند کمیتهای را به رهبری وزیر دارایی وقت، سوبهاش چاندرا گارگ، در ۲۰۱۷ تشکیل داد. اعضای این کمیته شامل مقامات ارشدی از بخشهای مختلف بودند:
- هیئت بورس و اوراق بهادار هند (SEBI)
- هیئت مرکزی امور مالیاتی و گمرکی (CBEC)
- سازمان درآمدهای داخلی
- واحد اطلاعات مالی
- بانک مرکزی هند
هدف از تشکیل این کمیته بررسی مشکلات مربوط به ارزهای مجازی و انجام اقدامات لازم در مورد آنها بود.
این کمیته مجموعهای از جلسات مختلف را بین وزراتهای مختلف شامل نمایندگانی از وزارت امور شرکتها، هیئت مرکزی مالیاتهای مستقیم، و وزارت الکترونیک و فناوری اطلاعات برگزار کرد.
این کمیته نکات مهم گزارش ۳۱-۱۰-۲۰۱۸ را در اختیار شورای ثبات و توسعه مالی (FSDC) قرار داد.
نگرانیهای این کمیته
- به دلیل ماهیت غیررسمی ارز مجازی، مشتریان ممکن است توسط ترفندهای پانزی گمراه شوند و مورد سوءاستفاده و کلاهبرداری قرار بگیرند.
- ارزهای مجازی توسط مراجع رسمی قابل کنترل نیستند. این فقدان نظارت میتواند به نوسانهای شدیدی منجر شود که میتوانند با سرعت بیشتری بر اقتصاد کشور تاثیر بگذارند.
- از آنجا که ماینینگ یا استخراج بیت کوین نیازمند قدرت پردازش زیاد و صرف منابع انرژی عظیمی است، میتواند باعث ایجاد فجایع زیست محیطی شود. همچنین، این فرایند میتواند سیستم تامین انرژی هند را فلج کرده و کار را برای کشوری با چنین جمعیت عظیمی دشوار کند.
- در صورت صدور مجوز برای فعالیت رمز ارزها خصوصی، کنترل سیاستهای پولی از دست بانک مرکزی خارج میشود، زیرا دیگر نمیتواند تراکنشها و هرگونه فعالیت مرتبط با رمز ارزها را ردیابی کند.
- ماهیت غیرمتمرکز رمز ارزها میتواند به استفاده از آنها در فعالیتهای غیرقانونی نظیر پولشویی، تامین مالی تروریسم و غیره منجر شود.
- در این فناوری، هنگامی که تراکنشهای تکمیل شوند، دیگر قابل بازگشت نیست؛ و این مسئله گاهی اوقات میتواند مشکلساز باشد.
توصیههای این کمیته
این هیئت به وضوح میان رمز ارزهای خصوصی و رمز ارز رسمی که دولت میتواند در آینده منتشر کند، تمایز قائل است. همچنین، این هیئت مزایای فناوری دفتر کل دیجیتال (DLT) را مشخص کرده است.
این کمیته تحت رهبری سوبهاش چاندرا گارگ، توصیههای زیر را ارائه داده است:
- با اعمال قانون و تحمیل جرائم و مجازات برای افرادی که با رمز ارزها معامله میکنند، باید رمز ارزها را ممنوع اعلام کنیم.
- این کمیته پیشنویس لایحهای را تحت عنوان «ممنوعیت رمز ارزها و مقررات ارز دیجیتال رسمی ۲۰۱۹» تهیه کرده است. بر اساس این پیشنویس، افراد دارای رمز ارزها باید ظرف ۹۰ روز تا اجرای این قانون، داراییهای خود را به مراجع رسمی اعلام کنند. افرادی که تحت این قانون مجرم شناخته شوند، به زندان و مجازات سنگین محکوم میشوند.
- این کمیته به دولت توصیه میکند، در خصوص راهاندازی ارز دیجیتال رسمی، فعال و پیشرو باشد.
- همچنین، این کمیته پیشنهاد تشکیل یک کمیتهی دائمی را جهت بررسی مجدد مسائل مطروحه در گزارش، بر حسب نیاز، ارائه داده است.
- این کمیته پیشنهاد داده است، فناوری دفتر کل توزیعشده یا فناوری بلاک چین در بخش بانکی و سایر خدمات مالی نظیر پیگیری صدور وام، مدیریت وثیقه، تشخیص تقلب و مدیریت مطالبات در بیمه و سیستم مغایرتگیری در بازار اوراق بهادار پیاده سازی شوند.
- همچنین، این کمیته کاربرد بالقوهی فناوری بلاک چین را در حوزههای مختلف از جمله سیستمهای پرداخت، مدیریت دادههای هویتی و الزامات مربوط به احراز هویت مشتری KYC شناسایی کرده است.
رمز ارز هندی لاکشمی کوین
لاکشمی کوین یک جایگزین پیشنهادی دولت برای روپیهی هند است. البته، این رمز ارز هنوز منتشر یا برای استخراج عرضه نشده است، زیرا بانک مرکزی هند دربارهی مفهوم ارز غیر فیات به اطمینان لازم نرسیده است. همچنین، پارلمان هند برای معرفی لاکشمی کوین نیازمند اصلاح قانون ضرب سکه در هند است. با وجود این، هنوز دسترسی کافی به توسعهدهندگان مورد نیاز برای این پروژه نیز در هند وجود ندارد.
دولت کمیتهای را جهت بررسی روشهای ممکن و تاثیرات ناشی از معرفی لاکشمی کوین در هند تشکیل داده است. این هیئت شامل مقامات ارشدی از هیئت بورس و اوراق بهادار هند (SEBI)، بانک مرکزی هند، هیئت مرکزی امور مالیاتی و گمرکی (CBEC)، سازمان مالیات بر درآمد، و واحد اطلاعات مالی میشود.
بانک مرکزی کنترل کامل این کوین را در دست خواهد داشت؛ همچنین، این کوین قرار است مشابهی ارز فیات (پول رایج) باشد و از این رو، هرگز ارزش بیت کوین را نخواهد داشت. لاکشمی کوین، برخلاف بیت کوین که یک ارز غیر فیات است، یک ارز فیات خواهد بود. ارزش آن مطابق ارزش روپیهی هند خواهد بود. نقل و انتقال این کوین توسط وبسایتهای مختلف دولتی نظیر IRCTC پشتیبانی میشوند؛ و از این رو، همه چیز آن را میتوان در بلاک چین ردیابی کرد. هدف از این کوین توقف فعالیتهای غیرقانونی است، نه کسب سود و درآمد.
آیا هند در خصوص اتخاذ رمز ارزها دچار سردرگمی شده است؟
دولت هند همواره نظرات دوگانهای را در خصوص رمز ارزها و فناوری پایهی آن بیان کرده است. از یک سو، دولت رمز ارزها را عاملی برای کلاهبرداری معرفی و بانکها را از ارائهی خدمات به آن منع کرده است؛ از سویی دیگر، تمایل خود را برای ارائهی خدمات دولتی توسط فناوری بلاک چین، و پیش از همه، ارائهی خدمات بانکی از طریق این فناوری، نشان میدهد.
دولت به مدت طولانی، رویکرد منفعلانهای را در خصوص صنعت رمز ارز اتخاذ کرده و اجازه داده بود، این صنعت بدون هیچ مانعی رشد کند. دولت هند صرفا به انتشار هشدارها و دستورالعملهایی دربارهی رمز ارزها اکتفا کرده بود، و اکنون، هنگامی که پایگاه مشتریان رمز ارزها و صرافیها این چنین رشد کرده و شکوفا شده، تصمیم به توقف فعالیت آن گرفته است.
همهی افراد مرتبط به این حوزه با اشتیاق و امید منتظر مشاهدهی اقدامات بعدی دولت هستند؛ زیرا این کشور دارای بازار بزرگی برای رمز ارزها است؛ بازاری که هنوز کشف نشده است.
جمعبندی
رمز ارزها اکنون در هندوستان قانونی هستند. هنوز منتظر مشاهدهی پیشرفتهای بسیاری در آیندهی نزدیک هستیم. شروع گامهایی به سمت تنظیم مقررات مربوط به رمز ارزها از طرف دولت میتواند بسیار امیدوارکننده باشد.
از هم اکنون، قانونهای جدید باید در چارچوب درستی قرار بگیرند و دولت باید به فکر وضع مالیاتهای مناسب باشد. آیندهی خوبی را برای رمز ارزها در هندوستان امیدوار هستیم، و انتظار داریم دولت این کشور رویکرد مثبتی را در خصوص رمز ارزها اتخاذ کند.