نرخ گردش کل حساب‌های قابل‌دریافت (Total receivables turnover)

آبان 15, 1403

نرخ گردش کل حساب‌های قابل‌دریافت (Total receivables turnover)

نرخ گردش کل حساب‌های قابل‌دریافت (TRT)، یک شاخص مالی است که میزان کارایی یک شرکت در جمع‌آوری حساب‌های قابل‌دریافت خود را اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص همچنین نشان می‌دهد که شرکت چند بار می‌تواند حساب‌های قابل‌دریافت خود را طی یک دوره زمانی مشخص به وجه نقد تبدیل کند. افزون بر این، نرخ گردش کل حساب‌های قابل‌دریافت، میزان اثربخشی سیاست‌های اعتباری و تلاش‌های جمع‌آوری بدهی‌ها را منعکس می‌کند، به‌نحوی که نسبت گردش بالاتر نشان‌دهنده کارایی شرکت در جمع‌آوری بدهی‌های معوقه است، درحالی‌که نسبت پایین‌تر ممکن است مشکلاتی را در مدیریت اعتباری یا شیوه‌های پرداخت مشتریان نشان دهد.

نرخ گردش کل حساب‌های قابل‌دریافت = درآمد کل / میانگین دو دوره مالی از کل حساب‌های قابل‌دریافت خالص.

در همین راستا، میانگین دو دوره مالی به معنای میانگین ارزش بین دو دوره مشابه است که برای سال‌ها، این دوره شاملِ دو سال گذشته می‌شود، برای نیم‌سال‌ها (شش ماهه) شامل نیمه اول (H1) سال (۲۰۲۴) و H1 سال (۲۰۲۳) و برای سه‌ماهه‌ها (فصلی) شامل سه‌ماهه دوم (Q2) سال (۲۰۲۴) و Q2 سال (۲۰۲۳) است. علاوه بر این، برای مقادیر سه‌ و شش ماهه، ارزش ۱۲ ماه اخیر (TTM) از مجموع درآمد چهار فصل اخیر، در صورتِ کسر استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که اگر مخرج فرمول، منفی باشد، فرمول، مقدار خالی را باز می‌گرداند.

از طرف دیگر، TRT برای سرمایه‌گذاران ارزشمند است زیرا بینشی را درمورد نقدینگی و کارایی عملیاتی شرکت فراهم می‌کند، به این شکل که نسبت گردش بالا می‌تواند نشان‌ از مدیریت قوی جریان نقدی و کنترل مؤثر اعتبارات داشته باشد که برای حفظ سلامت مالی ضروری است. سرمایه‌گذاران نیز اغلب از این شاخص برای مقایسه شرکت‌ها در یک صنعت خاص استفاده می‌کنند، زیراکه شاخص مذکور قادر خواهد بود تا شرکت‌هایی را که بهتر در مدیریت حساب‌های قابل‌دریافت عمل می‌کنند، برجسته کند. با این حال، مهم است که این شاخص را همراه با دیگر شاخص‌های مالی درنظر گرفت تا درک جامع‌تری از عملکرد کلی شرکت و پروفایل ریسک آن به دست آید.

Leave a Comment