درس ۰۸ : کیف پول رمز ارز چیست؟

آبان 7, 1403
wallet

رمز ارزها به موضوع اصلی بحث در میان افراد درگیر در امور مالی تبدیل شده‌اند؛ به خصوص، پس از رشد فوق‌العاده‌ی ارزش بیت کوین. عده‌ای معتقدند، رمز ارزها آینده‌ی اقتصاد غیرمتمرکز جهان را در اختیار خواهند گرفت؛ اقتصادی که هیچ قدرت مرکزی نظیر حکومت‌ها و بانک‌ها در آن دخالت ندارند.

رمز ارزها بی‌ثبات و پرنوسان هستند؛ یعنی ارزش آن‌ها دائما به شکل نجومی تغییر می‌کند. این اتفاق در مورد بیت کوین کاملا قابل مشاهده بوده است. وقتی ارزش این دارایی‌ها بالا برود، خطر کلاهبرداری و حملات سایبری به منظور دستیابی غیرقانونی به دارایی‌های دیجیتال‌تان بالا می‌رود. بنابراین، لازم است به راه‌های محافظت از دارایی‌های‌تان در برابر حملات مخرب فکر کنید.

کیف‌های پول رمز ارز در این مورد به کمک‌تان می‌آیند!

بنابراین، در این مقاله، به بیان اطلاعاتی درباره‌ی کیف‌های پول رمز ارز می‌پردازیم.

کیف‌های پول رمز ارز چه هستند؟

کیف‌های پول رمز ارز یا کیف‌های ارز دیجیتال دستگاه‌ها یا ابزارهای فیزیکی، برنامه‌های دیجیتالی، یا اپلیکیشن‌های خدماتی هستند که برای ذخیره‌ی رمز ارزها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کیف‌ها از طریق اطلاعات رمزنگاری و امضای دیجیتالی، به شکل امن با شبکه‌ی دفتر کل رمز ارز تعامل می‌کنند.

محتوای این کیف‌های پول عمدتا همان کلیدهای عمومی و خصوصی مربوط به رمز ارزهایی هستند که شما داخل کیف نگهداری می‌کنید.

کلیدهای عمومی و خصوصی

کلیدهای عمومی و خصوصی چه هستند؟

وقتی دارنده‌ی رمز ارز تراکنشی را آغاز می‌کند، مجموعه‌ی منحصر به فردی از کلیدهای عمومی و خصوصی ایجاد می‌شوند. این شبکه ردیف طولانی از حرف‌ها و عددها را ایجاد و برای نگهداری امن از دارایی‌های دیجیتال از آن‌ها استفاده می‌کند.

کلید عمومی

کلید عمومی مجموعه‌ای از حروف و اعداد است. از نسخه‌ی هش و کوتاه‌شده‌ی کلید عمومی می‌توان به عنوان یک آدرس استفاده کرد. این کلید تراکنش را تسهیل می‌کند، و هم‌چنین، نشانه‌ای از مالکیت دارایی دیجیتال است.

برای مثال: ۹۵۸ikZuaAbGkzXuFL9sfGHYj9ethop8qMh

کلید خصوصی

کلید خصوصی کلیدی حساس و بسیار مهم است که صاحب‌اش باید به خوبی از آن مراقبت کند. از این کلید به عنوان پسورد برای وارد شدن/ تایید کردن امن تراکنش‌های مربوط به دارایی‌های دیجیتال استفاده می‌شود. کلید خصوصی کلید عمومی را ایجاد می‌کند.

برای مثال: N2nGYRCBbs6ZRs8w5LHam4r85ikxBzhRNgpNJjqk7D5vrpuaVJB

افرادی که به کلید خصوصی‌تان دسترسی دارند، می‌توانند وارد دفتر کل عمومی شوند و با موفقیت رمز ارزهای مربوطه را خرج کنند.

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، کلید خصوصی ایجادکننده‌ی کلید عمومی است. کلید عمومی، در عوض، آدرسی را می‌سازد که به آدرس عمومی شهرت دارد. این آدرس می‌تواند به عنوان یک شماره‌ی حساب بانکی عمل کند. فروشنده برای فروش رمز ارزهای‌اش می‌تواند به آدرس‌های عمومی متصل شود.

نحوه‌ی کارکرد کیف‌های پول رمز ارز چگونه است؟

کیف‌های پول رمز ارز به خوبی از کلیدهای عمومی و خصوصی‌تان محافظت می‌کنند، و بنابراین، هیچ دارایی دیجیتالی در کیف پول وجود ندارد. از دارایی‌های دیجیتال در دفتر کل عمومی توزیع‌شده‌ای به نام بلاک چین میزبانی و محافظت می‌شود. این کیف‌های پول توسط صرافی‌های رمز ارز ارائه می‌شوند؛ هم‌چنین، آن‌ها را می‌توانید از هر فرد معتمد دیگری نیز خریداری کنید.

اجازه دهید موقعیتی را در نظر بگیریم که در آن، دو دوست به نام‌های سارا و سیاوش می‌خواهند با استفاده از کیف‌های پول‌شان از طریق حساب‌هایی که ثبت کرده‌اند، به انجام تراکنش بپردازند.

سارا طرفی است که می‌خواهد رمز ارز بخرد. بنابراین، سارا ۴۰،۰۰۰ دلار ارز فیات (پول معمولی) را به حساب بانکی سیاوش می‌ریزد. هم‌چنین، سارا شناسه‌ی کیف پول‌اش (wallet ID) را برای سیاوش فرستاده است. وقتی سیاوش تایید می‌کند که وجه را دریافت کرده است، وی کیف پول‌اش را باز می‌کند و وارد آدرس کیف پول/آدرس عمومی سارا می‌شود – آدرسی که سارا پیش‌تر برای سیاوش فرستاده بود.

سیاوش معادل ۴۰،۰۰۰ دلار بیت کوین را برای سارا می‌فرستد، و با استفاده از کلید خصوصی/مخفی‌اش، این تراکنش را امضا می‌کند. وقتی سیاوش این تراکنش را امضا کرد، تراکنش به بلاک چین فوروارد می‌شود تا در آن‌جا اعتبارسنجی و تایید شود. وقتی تراکنش تایید شد، کلیدهای عمومی سارا با بیت کوین‌های دریافتی مرتبط می‌شوند. اکنون، مالکیت این بیت کوین‌ها برای سارا فقط با همین کلید خصوصی تایید می‌شود، و وی فقط با همین کلید خصوصی می‌تواند آن‌ها را بفروشد.

انواع مختلف کیف‌های پول رمز ارز

کیف‌های پول رمز ارز دارای دو نوع اصلی هستند؛ کیف‌های گرم (هات والت) و کیف‌های سرد (کلد والت).

تفاوت میان این دو نوع کیف پول در اتصال یا عدم اتصال به اینترنت است.

کیف‌های پول گرم

کیف‌های پول گرم

کیف‌های پول گرم به اینترنت متصل می‌شوند؛ بنابراین، در برابر حملات مخرب سایبری آسیب‌پذیر هستند؛ ولی کاربر پسند نیز هستند. از این نوع کیف‌های رمز ارز معمولا برای تراکنش‌های روزانه استفاده می‌شود. تنظیمات کیف‌های پول رمز ارز گرم آسان است، و وجوه نیز به سرعت در دسترس قرار می‌گیرند. معامله‌گران به آسانی از آن‌ها استفاده می‌کنند. به عنوان یک توصیه‌ی ایمنی باید گفت، فقط درصد اندکی از رمز ارزهای‌تان را در کیف پول گرم ذخیره کنید.

انواع کیف‌های پول گرم

کیف پول دسکتاپ (وقتی کیف پول گرم به اینترنت متصل است)

این کیف‌های پول نرم‌افزارهایی هستند که برای انواع مختلفی از محیط‌های عامل طراحی شده و در طول زمان پیشرفت کرده‌اند؛ هم‌چنین، پروتکل‌های امنیتی در آن‌ها نیز افزایش یافته است. هنگام استفاده از این کیف‌های پول باید از آنتی‌ویروس‌ها استفاده کنید، زیرا کامپیوتر متصل به اینترنت در معرض مشکلات امنیتی اساسی قرار دارد. به جای نگهداری از رمز ارزها در صرافی، کیف‌های پول دسکتاپ گزینه‌ی بهتری برای نگهداری امن از بیت کوین‌های‌تان هستند.

این کیف‌های پول به عنوان سومین روش امن برای ذخیره‌ی رمز ارزها و بهترین روش برای ذخیره‌سازی سرد در یک سیستم پاک شناخته می‌شوند. استفاده از آن‌ها آسان است، حریم شخصی‌تان را حفظ می‌کنند، هویت‌تان را پنهان نگه می‌دارند، و نیازی به هیچ شخص ثالثی ندارند. فقط باید مرتبا از کامپیوترتان بک‌‌آپ بگیرید.

برخی از نمونه‌های این کیف‌ها عبارت هستند از اکسودوس، بیت کوین کور، الکترام و غیره.

کیف‌های پول موبایلی

این کیف‌های پول دقیقا شبیه همان کیف‌های پول دسکتاپ هستند که برای گوشی‌های هوشمند طراحی شده‌اند. استفاده از آن‌ها بسیار آسان است، زیرا این کیف‌های پول از کیوآر کد برای تراکنش‌ها استفاده می‌کنند. آن‌ها برای استفاده‌های روزانه مناسب هستند، ولی در برابر بدافزارها نیز آسیب‌پذیرند. رمزگذاری برای کیف‌های پول موبایلی بسیار ضروری است. در صورت داشتن اتصال به اینترنت، آن‌ها بسیار کاربردی و در دسترس هستند، ولی در برابر ویروس‌ها نیز آسیب‌پذیرند.

Coinomi و Mycelium از جمله کیف‌های پول موبایلی شناخته می‌شوند.

کیف‌های پول وب

همان‌طور که از نام‌شان بر می‌آید، این کیف‌ها از طریق مرورگرهای اینترنت در دسترس هستند. کلیدهای خصوصی ذخیره‌شده در کیف‌های پول وب در معرض حملات محروم‌سازی از سرویس (DDOS) قرار دارند. این کیف‌ها می‌توانند میزبانی‌شده (hosted) یا میزبانی‌نشده (non-hosted) باشند. کیف‌های پول میزبانی‌نشده طرفداران بیش‌تری دارند، زیرا وجوه موجود در آن‌ها همیشه تحت کنترل است. این کیف‌ها دارای کم‌ترین میزان امنیت هستند. آن‌ها برای انجام سرمایه‌گذاری‌های کوچک و تراکنش‌های سریع مناسب هستند.

متاماسک و کوین‌بیس از نمونه‌های این کیف‌ها هستند.

 

کیف‌های پول سرد

از سویی دیگر، کیف‌های پول سرد به صورت آفلاین کار می‌کنند و به اتصال اینترنت نیاز ندارند. از این رو، امنیت آن‌ها بالاتر و ریسک‌شان پایین‌تر است. کیف‌های پول سرد برای نگهداری بلند مدت از دارایی‌ها مناسب هستند. کیف‌های پول سرد، برخلاف کیف‌های پول گرم، در برابر هک مقاوم‌اند. بنابراین، این کیف‌ها برای افرادی که می‌خواهند رمز ارز بخرند و برای مدت طولانی نگه دارند، مناسب هستند.

انواع کیف‌های پول سرد

کیف‌های پول سخت‌افزاری

کیف‌های پول سخت‌افزاری به عنوان بهترین کیف پول برای ذخیره‌سازی کلیدهای عمومی و خصوصی‌تان شناخته می‌شوند. آن‌ها شبیه فلش مموری‌های USB هستند، ولی برای استفاده از آن‌ها، یک صفحه نمایش و یک جفت دکمه روی‌شان تعبیه شده است.

این دستگاه بدون باتری است و می‌تواند به یک کامپیوتر متصل شود؛ پس از اتصال، با استفاده از اپلیکیشن‌های مخصوص می‌توان به آن‌ها دسترسی پیدا کرد. قیمت آن‌ها بین ۷۰ تا ۱۵۰ دلار است، ولی وسیله‌ی باارزشی هستند. این دستگاه‌ها دارای طرفداران و منتقدانی هستند. آن‌ها امن‌تر از کیف‌های پول گرم و قدرتمندتر از کیف‌های پول کاغذی هستند؛ ولی به اندازه‌ی کیف‌های پول وب و دسکتاپ کاربر پسند نیستند.

کیف‌های پول سخت‌افزاری یا هاردوالت در اشکال مختلف در دسترس قرار دارند و به اندازه‌ی قابل‌قبولی تحت کنترل کاربر هستند. استفاده از آن‌ها در سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و مهم برای افراد مبتدی دشوار است.

به عنوان نمونه می‌توان به لجر نانو اس و ترزور اشاره کرد.

کیف‌های پول کاغذی

کیف‌های پول کاغذی چیزی نیستند جز کاغذهایی که کیوآر کد و کلیدهای عمومی و خصوصی بر روی‌شان چاپ شده‌اند. برخی از کیف‌های پول به کاربر امکان می‌دهند کدی را برای ایجاد آدرس‌های جدید به صورت آفلاین دانلود کنند. آن‌ها در معرض هک قرار ندارند، ولی میزان بروز خطا هنگام ایجادشان قابل قبول نیست.

نقص عمده‌ی آن‌ها این است که قادر به ارسال وجوه جزئی نیستند. پیش‌تر، محبوبیت آن‌ها به عنوان کیف پول سرد بسیار زیاد بود، ولی اکنون با ورود جایگزین‌های بهتر نظیر کیف‌های پول سخت‌افزاری، محبوبیت کیف‌های پول کاغذی کم‌تر شده است. در مجموع، چنان‌چه نکات امنیتی را به دقت رعایت کنید، کیف‌های پول کاغذی می‌توانند برای‌تان مفیدتر و کاربردی‌تر باشند.

هم‌چنین، ترس از گم شدن یا آسیب دیدن کیف‌های پول کاغذی نیز وجود دارد. آن‌ها در عمل بسیار آسیب‌پذیر و ضعیف هستند.

انواع کیف‌های پول بر اساس قدرت اختیار

کیف‌های پول چند امضایی یا مولتی سیگ

کیف‌های پول چند امضایی یا مولتی سیگ (کوتاه‌شده‌ی Multisignature)، همان‌طور که از نام‌شان بر می‌آید، کیف‌های پولی هستند که برای احراز هویت و دسترسی به آن‌ها، نه به یک، بلکه به دو یا چند کلید خصوصی نیاز است. این ویژگی‌ امنیتی خوبی است و می‌تواند برای گروهی از افراد که دارایی‌ها و اهداف مشترک دارند، بسیار مناسب باشد.

کیف‌های پول امانی یا نگهداری

این نوع از کیف‌های پول معمولا توسط صرافی‌های رمز ارز متمرکز تهیه می‌شوند؛ نام انگلیسی آن‌ها Custodial است، به همین خاطر معادل «امانی یا نگهداری‌» برای آن‌ها استفاده می‌شود. با استفاده از این کیف‌های پول، صرافی‌ها دارای اختیار دسترسی به کلیدهای خصوصی برای استفاده از وجوه‌تان هستند. در این مورد، شما نسبت به دارایی‌های موجود در کیف پول‌تان مالکیت جزئی پیدا می‌کنید.

کیف‌های پول فول نود یا گره کامل

این کیف‌های پول نه تنها برای ذخیره‌سازی دارایی‌های دیجیتال‌تان هستند، بلکه نسخه‌ای از بلاک چین را به صورت محلی در خود نگه می‌دارند، تا برای تایید و اعتبارسنجی تراکنش‌ها به کار گرفته شود. این کیف‌های پول مناسب ماینرهایی با دانش فنی بالا هستند که از مقادیر بالای دارایی‌های دیجیتال نگهداری می‌کنند.

نکاتی که هنگام انتخاب کیف‌های پول رمز ارز باید مد نظر قرار دهید!

کیف‌های پولی که در بالا درباره‌شان توضیح دادیم، مجموعه‌ای از مزایا و معایب مخصوص به خودشان را دارند. بنابراین، توصیه می‌شود کیف‌های پول را بر اساس نیازهای شخصی‌تان انتخاب کنید.

اگر شما معامله‌گر رمز ارز هستید و تراکنش‌های زیادی انجام می‌دهید، کیف‌های پول گرم برای‌تان مناسب هستند. آن‌ها کاربر پسند هستند و استفاده از آن‌ها برای انجام تراکنش‌ها آسان است. با این حال، توصیه می‌شود فقط به اندازه‌ی نیازتان دارایی در آن‌ها ذخیره کنید.

کیف‌های پول وب، دسکتاپ، و موبایلی از جمله کیف‌های پول گرم هستند. شرکت‌های مختلفی وجود دارند که کیف‌های پول گرم را با ویژگی‌هایی نظیر احراز هویت دو عاملی ارائه می‌دهند. این ویژگی لایه‌ی امنیتی دیگری را به ویژگی‌های امنیتی کیف‌های پول اضافه می‌کند.

اگر برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت در بازارهای رمز ارز حضور دارید، بهتر است از کیف‌های پول سخت‌افزاری استفاده کنید، زیرا آن‌ها مناسب‌ترین گزینه برای شما هستند. با استفاده از آن‌ها لازم نیست نگران حملات سایبری باشید و می‌توانید فقط زمانی سراغ‌شان بروید که بخواهید آن‌ها را بفروشید!

پاسخ به پرسش‌های متداول

کیف پول رمز ارز چیست؟

کیف پول رمز ارز یک پلتفرم نرم‌افزاری/سخت‌افزاری است که برای ذخیره‌ی کلیدهای خصوصی (پسورد) دارایی‌های دیجیتال‌تان کاربرد دارد.

هش چیست؟

هش رمز ارز (tx ID یا شناسه تراکنش) یک آدرس منحصر به فرد برای تراکنش‌تان در یک بلاک چین است.

آدرس گیرنده چیست؟

آدرس گیرنده به آدرس کیف پول رمز ارز فرد دریافت‌کننده‌ی دارایی‌ها گفته می‌شود.

آیا برای رمز ارزهای مختلف باید از کیف‌های پول مختلف استفاده کنیم؟

این به نوع رمز ارزی بستگی دارد که شما استفاده می‌کنید. برخی از کیف‌های پول برای رمز ارزهای خاص کاربرد دارند؛ یعنی آن‌ها فقط رمز ارزی را ذخیره می‌کنند که برای‌شان تعریف شده است. اگر رمز ارزها در یک بلاک چین مشابه باشند و کارکردهای عملیاتی یکسانی نیز داشته باشند، امکان دارد بتوانند بر روی کیف‌های پول مشابه ذخیره شوند. کیف‌های پول چند ارز نیز وجود دارند که از انواع مختلفی از رمز ارزها پشتیبانی می‌کنند.

Leave a Comment