اُسیلاتور چایکین
تعریف
اُسیلاتور چایکین، در اصل، شاخصی از یک اندیکاتور دیگر است. این اُسیلاتور، از اندیکاتور انباشت/توزیع (ADL) استفاده میکند و دو میانگین متحرکنمایی (EMA) با طولهای مختلف را بر روی این خط اِعمال میکند. همچنین، مقدار اُسیلاتور چایکین با کمکردن میانگین بلندمدت EMA خطِ ADL از میانگین کوتاهمدت EMA خط ADL به دست میآید. درنهایت، این میزان بهعنوان راهی برای اندازهگیری حرکت (مومنتم) خطِ اندیکاتور انباشت/توزیع با رسم خطی عمل میکند که بین مقادیر مثبت و منفی در نوسان است. علاوه بر این، آگاهی از تغییرات در مومنتم میتواند به تریدر یا تحلیلگر تکنیکال کمک کند تا تغییرات روند را پیشبینی کند، زیراکه تغییرات در حرکت، اغلب، قبل از تغییراتِ روند، رخ میدهد.
تاریخچه
اُسیلاتور تحلیلی چایکین توسط تحلیلگر مشهور سهام، «مارک چایکین»، ابداع شد. این اُسیلاتور بهطور نزدیک با دو اندیکاتور معروف دیگرِ چایکین مرتبط شده است: اندیکاتور جریانپول چایکین (CMF) و اندیکاتور انباشت/توزیع (ADL).
محاسبه
طریقه محاسبه در اُسیلاتور مذکور در چهار مرحله انجام میشود (این مثال، برای دوره ۳ و ۱۰ است):
۱- ضریب جریانپول
(قیمت پایانی – قیمت پایین) – (قیمت بالا – قیمت پایانی) / (قیمت بالا – قیمت پایین)
۲- محاسبه حجم جریانپول
ضریب جریانپول * حجم معاملات برای دوره
۳- تعیین ADL
ADL قبلی + حجم جریانپول دوره جاری
۴- میانگین متحرکنمایی که براساس دورههای تعریفشده توسط کاربر است را بر اندیکاتور انباشت/توزیع برای ایجاد اُسیلاتور چایکین اِعمال کنید.
۵- اُسیلاتور چایکین
(میانگین متحرکنمایی ۳ روزه ADL) – (میانگین متحرکنمایی ۱۰ روزه ADL)
اصول اولیه
مارک چایکین بر این باور بود که فشارهای خرید و فروش را میتوان براساس محل بستهشدن یک دوره نسبت به محدوده بالا/پایین آن تعیین کرد. دراین راستا، اگر دوره در نیمه بالایی محدوده بسته شود، فشار خرید، بیشتر است و اگر دوره در نیمه پایینی محدوده بسته شود، فشار فروش بیشتر میشود. این امر، همان موردی است که ضریب جریانپول تعیین میکند (مرحله ۱ در محاسبه بالا). درنتیجه، ضریب جریانپول کلید تمام ابزارهای تحلیل تکنیکال چایکین است. همچنین، ضریب جریانپول، حجم جریانپول را تعیین میکند که به نوبه خود جهت ADL را مشخص و درنهایت جهت و مقدارِ اُسیلاتور چایکین را معین مینماید.
همانطور که قبلاً ذکر شد، اُسیلاتور معرفیشده، مقدار و میزانی را محاسبه میکند که بین مقادیر مثبت و منفی در نوسان است.
زمانیکه مقدار اُسیلاتور چایکین بالاتر از ۰ باشد، حرکت (مومنتم) خطِ اندیکاتور توزیع/انباشت و درنتیجه فشار خرید بیشتر است.
درمقابل، به هنگامیکه مقدار این اُسیلاتور پایینتر از صفر باشد، حرکت خطِ ADL و درنهایت فشار فروش بیشتر میشود.
به چه نکاتی باید توجه کرد؟
تقاطعها
اگر اُسیلاتور چایکین، خط صفر را قطع کند، این مسئله میتواند نشاندهنده یک تغییرِ جهتِ قریبالوقوعِ روند باشد.
تقاطع صعودی (بولیش/گاوی)
زمانی اتفاق میافتد که اُسیلاتور چایکین از پایین خط صفر به بالای خط صفر حرکت کند. دراین راستا، قیمت افزایش مییابد.
تقاطع نزولی (بریش/خرسی)
هنگامی حادث میشود که اُسیلاتور چایکین از بالای خطِ صفر به پایین خط صفر عبور کند که این مسئله باعث کاهش قیمت میشود.
واگرایی (Divergence)
واگرایی در اُسیلاتور چایکین زمانی رخ میدهد که بین آنچه که قیمت نشان میدهد و آنچه که اُسیلاتور چایکین نشان میدهد، تفاوت وجود داشته باشد. این تفاوتها را میتوان بهعنوان یک واژگونی (ریورس) قریبالوقوع تفسیر کرد.
واگرایی صعودی
زمانی است که قیمت، کفِ جدیدی ایجاد میکند اما درمقابل، اُسیلاتور چایکین، کفِ بالاتری را شکل میدهد.
واگرایی نزولی
این حالت، وقتی پدید میآید که قیمت، سقف جدیدی درست میکند اما نوسانگر مذکور، سقف پایینتری ایجاد میکند.
خلاصه
اُسیلاتور چایکین، شاخصی از یک اندیکاتور دیگر است. این نوسانگر از انباشت/توزیع (ADL) استفاده میکند و آنرا یک قدم به جلوتر هدایت میکند. همچنین، ADL، فشار خرید و فروش را اندازهگیری میکند و اُسیلاتور چایکین، عنصر مومنتم را به آن میافزاید. از آنجاییکه حرکت، اغلب قبل از تغییرات قیمت یا روند رخ میدهد، تحلیلگران تکنیکال درصورت امکان همیشه باید آنرا در نظر بگیرند. با این حال، فاکتوری که درمورد اکثر اندیکاتورها صادق است به این نکته اشاره دارد که اُسیلاتور چایکین زمانی در بهترین حالت خود قرار میگیرد که بهتنهایی در قالب یک اندیکاتور تکنیکالِ مستقل مورد استفاده قرار نگیرد و همراه با سایر اندیکاتورها و تحلیل نمودار استفاده شود.
ورودیها
طول سریع
دوره زمانی که برای محاسبه EMA کوتاهمدت استفاده میشود.
طول کُند
دوره زمانی که در راستا محاسبه میانگین متحرکنمایی بلندمدت مورد بهرهبرداری واقع میشود.
سبک (استایل)
اُسیلاتور چایکین میتواند نمایش خطِ نوسانگر چایکین و نیز نمایش یک خط قیمت که مقدار جاری این اُسیلاتور را نشان میدهد، تغییر دهد. همچنین، میتواند رنگ، ضخامت و نوع بصری خط اُسیلاتور مذکور را انتخاب کند که در این حالت، خط، بهصورت پیشفرض وجود دارد.
صفر (Zero)
توانایی تغییر نمایش خط صفر را دارا است و میتواند مقدار، رنگ، ضخامت و نوع بصری خط صفر که به شکل پیشفرض، خط تیره، معین شده را انتخاب کند.
دقت
تعداد رقم اعشاری را که قبل از گِردکردن بهروی مقدار اندیکاتور باقی میماند، تعیین میکند. دراین حال، هرچه این عدد بالاتر باشد، نقاط اعشار بیشتری به روی میزان و مقدار اندیکاتور وجود خواهد داشت.