بازده سهام/دارایی (Dividend Yield)
تعریف
بازده سهام/دارایی (Dividend Yield) نشان میدهد که یک شرکت نسبت به قیمت دارایِ پایهای که سود سهام را پرداخت میکند، چقدر در سال بهازاء هر سهم، سودِ سهام پرداخت میکند. این مقدار بهصورت درصد و بهعنوان یک نسبت مالی نمایش داده میشود. واژه «بازده» نیز اغلب در سرمایهگذاری با درآمد ثابت استفاده میشود تا نشان دهد یک دارایی فقط برای نگهداری (هولد) چقدر سود پرداخت میکند.
محاسبه
فرمول محاسبه بازده سهام به شرح زیر است:
بازده سهام = سود سهام سالانه به ازاء هر سهم / قیمت به ازاء هر سهم (دارایی)
درهمین حال، معمولاً بازده سهام از گزارش مالی کل سال گذشته محاسبه میگردد. درنتیجه باید به خاطر داشت که هرچه از زمان انتشار گزارش سالانهی شرکت گذشته باشد، دادهها برای سرمایهگذاران کماهمیتتر میشوند. افزون بر این، برای تصمیمگیری درمورد نحوه محاسبه بازده سهام، سرمایهگذاران باید تاریخچهی پرداختهای سود سهام شرکت را بررسی و تحلیل کنند تا به آنها کمک کند تا روشی را برای ارزیابی انتخاب نمایند که مثمرثمر واقع شود و بیشترین دقت را ارائه دهد.
نکات کلیدی
بازده سهام یا دارایی، مبلغی است که یک شرکت در ازاء مالکیت بخشی از سهام شرکت به سهامداران خود پرداخت میکند و سپس بر قیمت سهام فعلی شرکت تقسیم میشود. برخی از شرکتها نسبت به سایرین سود سهام بیشتری پرداخت میکنند و حتی ممکن است سود سهام آنها با نرخ بالاتری مشمول مالیات گردد. اندیکاتور بازده سهام اغلب زمانی استفاده میشود که سرمایهگذاران بهدنبال شرکتهایی برای سرمایهگذاری هستند. درهمین راستا، بازده سهام، اغلب مورد علاقهی سرمایهگذاران با درآمد ثابت است. شرکتهایی مانند صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات، شرکتهای توسعه کسبوکار و مشارکتهای محدود با مسئولیت محدود، بهطور متوسط، محتمل به پرداخت سود سهام بالاتری هستند، زیراکه خزانهداری ایالات متحده آمریکا الزام میکند که چنین شرکتهایی بخش اعظم درآمد خود را به سهامداران پرداخت کنند. چنین مواردی «فرآیند انتقال» نامیده میشود و به شرکت اجازه میدهد تا از پرداخت مالیات بر درآمد بر روی سودهایی که بهعنوان سود سهام به سهامداران پرداخت میکند، اجتناب نماید. با این حال، سهامداران باید مالیات بر سود سهام دریافتی خود را پرداخت کنند.
توجه به این نکته ضروری است که بازدههای سهام بالاتر همیشه به فرصتهای سرمایهگذاری خوب اشاره نمیکنند، بلکه مواردی وجود دارد که شرکتها بهدلیل کاهش قیمت سهام و نه بهواسطه سودآوری بالا، بازده سهام بالایی دارند. دراین حالت، اگر بازده سهام در همان وضعیت باقی بماند و درصد آن افزایش یا کاهش نداشته باشد، میتوان با اطمینان گفت که با کاهشِ قیمت سهام، بازده نیز افزایش خواهد یافت. از طرف دیگر، اگر قیمت سهام افزایش یابد، بازده سهام کاهش خواهد یافت. بنابراین، بازده سهام نسبت به قیمت دارایی تغییر میکند و ممکن است زمانیکه ارزش سهام بهسرعت درحالِ کاهش است، بهطور غیرعادی، بالا به نظر برسد.
این نوع بازدهی، بهشکل درصد و نه بهصورت مبلغ دلاری نشان داده میشود تا بهراحتی بتوان میزان بازدهی مورد انتظارِ سهامدار یک شرکت را نسبت به سرمایهگذاری انجامشده، مشاهده کرد. بهطور کلی، بازده، نشان میدهد که یک شرکت چقدر در سال سودِ سهام پرداخت میکند.
محدودیتها
همانطور که هر دلاری که یک شرکت ازطریقِ سودِ سهام پرداخت میکند، مقدار دلاری است که یک شرکت نمیتواند آنرا دوباره در داخلِ مجموعه خود سرمایهگذاری کند، سودِ سهام ممکن است در راستا قیمتِ رشد ضروری یا بالقوه شرکت باشد. دراین حال، همانطور که در بالا توضیح داده شد، به نفع سرمایهگذار نیست که تنها براساس بازده سهام به تحلیل دارایی بپردازد. علاوه بر این، سرمایهگذاران باید نسبت به شرکتی که به نظر میرسد درحالِ افول است، اما بازده سهام بالایی دارد، محتاط باشند. همچنین، قیمت سهام، مخرجِ فرمول است و برای محاسبه بازده سهام، استفاده میشود.
خلاصه
بازده سهام، درصدی است که نشان میدهد یک شرکت نسبت به قیمت سهامِ شرکت، چقدر در سال، سودِ سهام پرداخت میکند. بازده سهام را میتوان با سایر اندیکاتورها برای کمک به تحلیل، ترکیب نمود و نباید بهدلیل مواردی که نشاندهندهی دادههای ناکافی یا نامرتبط با قیمتِ سهام شرکت است، تنها تمرکز یک سرمایهگذار باشد.