شاخص جریان نقدینگی (MFI)
تعریف
شاخص جریان نقدینگی (MFI)، ابزاری است که در تحلیل تکنیکال برای سنجش فشار خرید و فشار فروش با تحلیل هم قیمت و نیز حجم صورت میگیرد. محاسبه MFI، مقداری را ایجاد میکند که بهصورت خطی ترسیم میشود که در محدوده ۰ تا ۱۰۰ حرکت کرده و آنرا به یک اُسیلاتور تبدیل میکند. هنگامیکه شاخص مذکور افزایش مییابد، نشاندهنده افزایش فشار خرید است و برعکس، کاهشِ آن نشان از افزایش فشار فروش دارد. همچنین، شاخص جریان نقدینگی میتواند چندین سیگنال ایجاد کند که مهمترین آنها عبارتند از: شرایط اشباع خرید و فروش، واگرایی و نوسانهای شکست (Failure Swings).
تاریخچه
شاخص جریان نقدینگی توسط جِن کیوئونگ (Gene Quong) و آورُم سوداک (Avrum Soudack) ایجاد شد.
محاسبه
چهار مرحله مجزا برای محاسبه شاخص جریان نقدینگی وجود دارد. مثال زیر برای یک دوره ۱۴ از MFI است:
۱- ابتدا با محاسبه قیمت میانگین (Typical Price) آغاز مینماییم،
(بالاترین قیمت + پایینترین قیمت + قیمت پایانی) / ۳ = قیمت میانگین
۲- سپس محاسبه جریان نقدینگی خام (RMF) را باید انجام داد،
قیمت میانگین * حجم = جریان نقدینگی خام
۳- در این مرحله، نسبت جریان نقدینگی (Money Flow Ratio) ارزیابی میگردد،
(جریان نقدینگی مثبت ۱۴ دوره) / (جریان نقدینگی منفی ۱۴ دوره)
جریان نقدینگی مثبت با جمعکردن جریان نقدینگی تمام روزها در دورهای محاسبه میشود که در آن قیمت میانگین، نسبت به قیمت میانگینِ دوره قبل، بالاتر است.
همچنین، جریان نقدینگی منفی با جمعآوری جریان نقدینگی همه روزها در دورهای حساب میگردد که در آن قیمتِ میانگین، نسبت به قیمتِ میانگین دوره قبل پایینتر است.
۴- MFI محاسبه میشود،
۱۰۰ – ۱۰۰ / (۱ + نسبت جریان نقدینگی) = شاخص جریان نقدینگی
اصول اولیه
اندیکاتور معرفیشده درواقع شباهت زیادی به شاخص قدرت نسبی (RSI) دارد و درحالیکه RSI، یک شاخص پیشرو برای اندازهگیری حرکت است، MFI اساساً RSI با جنبه اضافهشده حجم است. همچنین، بهدلیل شباهت زیاد آن به شاخص قدرت نسبی، MFI را میتوان به روش بسیار مشابهی به کار بُرد.
نکات قابلتوجه
اشباع خرید/فروش
زمانیکه حرکت و قیمت، سریع و در سطح نسبتاً بالایی افزایش یابند، درنهایت اوراق بهادار/دارایی، اشباع خرید درنظر گرفته میشود. برعکس همین موضوع نیز صدق میکند، بهطوریکه بههنگام سقوط قیمت و حرکت بهاندازه کافی، میتوان آنها را اشباع فروش درنظر گرفت.
علاوه بر این، محدوده اشباع خرید سنتی از ۸۰ و محدوده اشباع فروش از ۲۰ آغاز میشود. با وجود آن، این مقادیر، ذهنی هستند و یک تحلیلگر تکنیکال میتواند هر آستانهای را که انتخاب مینماید، تعیین کند.
واگرایی
واگرایی MFI زمانی رخ میدهد که اختلافی میان آنچه قیمت و نیز شاخص جریان پول نشان میدهد، بروز نماید. این اختلافات را میتوان بهمثابه علامتی از یک برگشت قریبالوقوع تفسیر کرد. درهمین راستا، بهطور خاص، دو نوع واگرایی وجود دارد: صعودی و نزولی.
واگرایی صعودی MFI: زمانیکه قیمت، کفِ جدیدی میسازد اما شاخص جریان پول، کفِ بالاتری را نشان میدهد.
واگرایی نزولی شاخص جریان پول، عبارت است از هنگامیکه قیمت، سقف جدیدی را ایجاد کرده، اما MFI، سقف پایینتری را نشان میدهد.
نوسانهای شکست در MFI
نوسانهای شکست، رویداد دیگری هستند که میتوانند منجر به برگشت قیمت شوند. دراین حال، نکتهای که باید درمورد این نوسانها به خاطر داشت این است که آنها کاملاً مستقل از قیمت بوده و تنها به شاخص جریان پول وابسته هستند. علاوه بر این، نوسانهای شکست از چهار مرحله تشکیل شدهاند و صعودی (فرصت خرید) یا نزولی (فرصت فروش) در نظر گرفته میشوند.
نوسان شکست صعودی MFI
۱- MFI، به پایینتر از ۲۰ (منطقه اشباع فروش) کاهش مییابد.
۲- MFI، به بالای ۲۰ برمیگردد.
۳- MFI، عقبنشینی میکند اما همچنان بالای ۲۰ باقی میماند (بالا منطقه اشباع فروش).
۴- MFI، به بالاتر از سقف قبلی خود نفوذ میکند.
نوسان شکست نزولی MFI
۱- MFI، به بالاتر از ۸۰ (ناحیه اشباع خرید) افزایش مییابد.
۲- MFI، به زیر ۸۰ بازمیگردد.
۳- MFI، کمی بالا میرود اما زیر ۸۰ باقی میماند (در زیر اشباع خرید).
۴- MFI، به پایینتر از کفِ قبلی خود کاهش مییابد.
خلاصه
قیمت یک ابزار مالی و همبستگی آن با حرکت (مومنتوم)، معیاری بسیار مهم برای هر تحلیلگر تکنیکال است. بههمین دلیل، شاخص جریان نقدینگی میتواند یک ابزار تحلیلِ تکنیکال بسیار ارزشمند باشد. البته MFI نباید بهتنهایی بهعنوان تنها منبع سیگنال یا الگوهای معاملاتی استفاده شود. درنتیجه MFI را میتوان با اندیکاتورهای اضافی یا تحلیل الگو نمودار برای افزایشِ اثربخشی آن ترکیب نمود.
تنظیمات ورودی
طول دوره
دوره زمانی که برای محاسبه MFI استفاده میشود که مقدار پیشفرض آن ۱۴ است.
سبک (استایل)
با این گزینه میتوان نمایش شاخص جریان پول و همچنین نمایش یک خطِ قیمت که مقدار جاریِ واقعیِ MFI را نشان میدهد، روشن یا خاموش کرد. مضاف بر این، میتوان رنگ، ضخامت و سبک بصری خط MFI را انتخاب نمود.
دقت
این قسمت، تعدادِ رقمِ اعشار باقیمانده برروی مقدار اندیکاتور و قبل از گِردکردن را تنظیم میکند که هرچه این عدد بیشتر باشد، نقاط اعشار بیشتری به روی مقدار اندیکاتور وجود خواهد داشت.