مقررات رمز ارزها در آفریقای جنوبی – یک دولت فوقالعاده فعال در بلاک چین
رمز ارزها، به خصوص بیت کوین، ظاهرا به ابزار بسیار محبوبی برای مبادله میان اکثریت آدمها در داخل مرزها و فراتر از آنها تبدیل شدهاند. با وجود این، بانک مرکزی آفریقای جنوبی (SARB) آنها را به طور رسمی به عنوان پول قانونی در این کشور نپذیرفته است.
برخی از اقتصاددانها معتقدند، رمز ارزها نوآوری مخربی هستند که در قارهی آفریقا در حال شکوفایی است.
آیا دولت آفریقای جنوبی از رمز ارزها حمایت میکند؟
با اینکه دولت آفریقای جنوبی هنوز رمز ارزها را به عنوان پول قانونی به رسمیت نشناخته است، این دولت در تسهیلسازی استفاده از رمز ارزها و فعالیتهای مرتبط با آن به شکل خوبی تلاش میکند. آنها به خوبی میدانند، بسیاری از آفریقاییها با آگاهی از تمام ریسکهای موجود، در رمز ارزها سرمایهگذاری میکنند، و همچنان به این کار ادامه میدهند.
و از این رو، وزیر دارایی آفریقای جنوبی، تیتو امبوونی، اعلام کرده، گروه ویژهای را مامور تنظیم مقررات داراییهای رمز ارز کرده است.
این گروه ویژهی کریپتو مسئول انجام پژوهشهای لازم در خصوص پیادهسازی بالقوهی فناوری بلاک چین در این کشور است. این گروه شامل نمایندگانی از مرکز اطلاعات مالی، خزانهداری، مرجع راهبرد بخش امور مالی، بانک مرکزی، و خدمات درآمد داخلی آفریقای جنوبی (SARS) است.
به گفتهی امبوونی، «پیشبینی میشود، به دنبال اظهارنظرها و مشارکت گسترده افراد مربوط به این صنعت، کارگروه نظارتی داراییهای رمز ارز به زودی، گزارش پژوهشیشان را در این خصوص، تا پایان ۲۰۱۹ آماده کنند.»
این کارگروه عمدتا دو مورد از کاربردهای رمز ارزها را مورد ارزیابی قرار میدهند: معاملات رمز ارز و استفاده از رمز ارزها برای انجام پرداختها.
مقررات رمز ارزها در آفریقای جنوبی
مدتی پیش در ۲۰۱۴، بانک مرکزی آفریقای جنوبی (SARB) بر موضع خود در خصوص ارزهای مجازی تاکید کرد؛ بانک مرکزی این کشور که تنها نهاد قانونی برای انتشار پولهای قانونی است، رمز ارزها را به عنوان پول قانونی به رسمیت نمیشناسد. همچنین، این نهاد به کاربران رمز ارزها برای معامله و استفاده از پول دیجیتال هشدار داد.
آنها یک بار دیگر در ۲۰۱۷ نیز تاکید کردند ارز مجازی را به عنوان یک «ارز» در آفریقای جنوبی به رسمیت نمیشناسند.
مرجع راهبرد بخش امور مالی (FSCA) بدنهی نظارتی دولت و مسئول نظارت بر رمز ارزها در آفریقای جنوبی است که با بانک مرکزی این کشور در این خصوص همکاری میکند.
نخستین اقدام دولت این کشور برای تنظیم مقررات مربوط به رمز ارزها تغییر وضعیت رمز ارزها از «توکنهای دیجیتالی» به «ابزارهای مالی جهت سرگرمی» بود.
۳ دلیل اصلی نگرانی دولت آفریقای جنوبی در مورد رمز ارزها عبارت هستند از،
- عدم آگاهی از ریسکهای موجود در معاملات رمز ارزها
- نیاز به ایجاد یک چارچوب نظارتی از پایه
- افزایش احتمال پولشویی یا هرگونه فعالیتهای غیرقانونی به دلیل ویژگی معامله با رمز ارزها با تراکنشهای ناشناس
مدتی بعد، در ژانویهی ۲۰۱۹، بانک مرکزی آفریقای جنوبی مقررات محدودی را دربارهی رمز ارزها وضع کرد؛ بدین صورت که صرافیهای رمز ارز و ارائهدهندگان کیفهای پول باید تحت قوانین جدید، توسط مراجع نظارتی به صورت رسمی ثبت شوند.
با وجود این، بانک مرکزی همچنان بر موضع خود در خصوص رمز ارزها، مبنی بر اینکه آنها نباید در جایگاه پول قانونی قرار بگیرند و همچنین، نباید به عنوان پول الکترونیکی تلقی شوند، پافشاری کرد.
به تازگی، در آوریل ۲۰۲۰، مراجع عالی نظارتی در آفریقای جنوبی ۳۰ قانون جدید را برای نظارت بر رمز ارزها پیشنهاد کردند. دولت این کشور همواره آمادهی تحمیل مقررات سختگیرانهی بیشتری بر رمز ارزها است.
قوانین اجرا شده در خصوص رمز ارزها
ارائهدهندگان خدمات مربوط به داراییهای کریپتو که شامل صرافیها و ارائهدهندگان خدمات امانی (custodial) میشوند، تحت قانون مرکز اطلاعات مالی در ۲۰۰۱ (FICA)، ملزم به ثبت نام و کسب مجوز هستند. بر اساس این قانون، فعالیتهای ارائهدهندگان این نوع خدمات باید منطبق با قوانین ضد پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم باشند.
پس از اعلام عمومی قانون کریپتو توسط بانک مرکزی آفریقای جنوبی در ژانویهی ۲۰۱۹، این نهاد به تازگی اعلام کرده است، قصد دارد قوانین جدیدی را برای پیشگیری از کاربرد رمز ارزها جهت دور زدن قوانین کنترلکنندهی ارزها وضع کند. این قوانین محدودیتهایی را برای مقدار خروج ارز داخلی به خارج از کشور ایجاد میکند.
علیرغم تمام قوانین و مقررات سختگیرانه، کاربران رمز ارزها در آفریقای جنوبی بازار رمز ارزها را بسیار پرجنبوجوش نگه داشتهاند.
برای مثال، علیرغم وضع مقررات سختگیرانه، سرمایهی شرکتهای کریپتو در آفریقا افزایش یافت؛ خبر مهم بعدی این بود که نیجریه و غنا به عنوان کشورهای پیشرو در بازار رمز ارزها در سطح جهان معرفی شدند. اقدامات فناورانهی جدیدی نظیر پذیرش بیت کوین توسط خرده فروشی آنلاین Pick n Pay در آفریقای جنوبی و راهاندازی ارز دیجیتالی به نام e-cedi توسط بانک مرکزی غنا از جمله مواردی هستند که نشان میدهند مردم این قاره از رمز ارزها استقبال میکنند.
نحوهی اتخاذ و پیادهسازی فناوری بلاک چین توسط دولت و تودهی مردم آفریقای جنوبی بسیار چشمگیر است. به نظر میرسد، آیندهی این منطقه با ترکیب طلا و رمز ارزها میتواند بسیار درخشان باشد.
مالیات و استخراج (ماینینگ)
مالیات بر رمز ارزها و فعالیتهای مربوط به آنها
سازمان خدمات درآمد داخلی آفریقای جنوبی، مرجع مالیاتی این کشور، معاملهگران و استخراجکنندگان (ماینرها) رمز ارزها را از پرداخت مالیات معاف نکرده است. قوانین مالیاتی موجود در این کشور رمز ارزها را نیز پوشش میدهند؛ به این ترتیب که مودیان مالیاتی باید سودها و زیانهای خود را از معاملات رمز ارزها، به عنوان درآمد مشمول مالیات، در اظهارنامههای مالیاتی خود وارد کنند.
رمز ارزها مشمول مالیات بر درآمد و همچنین، مشمول مالیات بر سود سرمایه میشوند. حالات مختلفی که رمز ارزها مشمول مالیات میشوند، به ترتیب زیر هستند:
- به دست آوردن رمز ارز از طریق تکمیل موفقیتآمیز فرایند ماینینگ یا استخراج
- مبادلهی ارز فیات (پول رایج) با رمز ارز و بالعکس
- کسب رمز ارزها از طریق تراکنشهای پایاپای (تهاتر) – یعنی استفاده از رمز ارزها به عنوان وسیلهای برای پرداخت
مالیات بر درآمد هنگامی بر رمز ارزها اعمال میشود که شما در ازای فروش کالا یا ارائهی خدمات، رمز ارز دریافت کرده باشید یا یک معاملهگر روزانه باشید.
از سویی دیگر، مالیات بر سود سرمایه نیز هنگامی اعمال میشود که شما رمز ارزهایی را خریداری و برای مدت طولانی، مثلا بیش از ۳ سال، نگهداری کرده باشید و بخواهید آنها را با ارز فیات (پول رایج) مبادله کنید.
ماینینگ
اقتصاد آفریقای جنوبی در مقایسه با سایر کشورهای افریقایی قویتر است. بنابراین، آنها راحتتر از دیگر کشورهای منطقه میتوانند تجهیزات ماینینگ یا استخراج را خریداری کنند. رویکرد مثبت دولت نسبت به فناوری بلاک چین محیط مطلوبی را برای ماینینگ فراهم کرده است.
رمز ارزهای حاصل از ماینینگ موفق رمز ارزها مشمول مالیات هستند و افراد باید بر اساس قوانین مالیات بر درآمد این کشور، بابت این رمز ارزها مالیات پرداخت کنند.
مجموعهای از رویدادها
۱۹-۰۴-۲۰۲۰: بانک مرکزی آفریقای جنوبی ۳۰ قانون جدید را برای تنظیم مقررات رمز ارزها پیشنهاد میکند. این توصیهها منطبق بر استانداردهای FATF هستند.
۰۹-۰۴-۲۰۲۰: کاردانو با هدف ترویج کاربرد بلاک چین در آفریقای جنوبی با اتحادیهی بلاک چین آفریقای جنوبی (SANBA) همکاری میکند.
۱۵-۰۳-۲۰۲۰: بایننس اعلام کرد، برای کمک به آموزش بلاک چین در آفریقای جنوبی معادل یک میلیون دلار کمک مالی میکند.
۱۹-۱۱-۲۰۱۹: یکی از بزرگترین بانکهای آفریقای جنوبی، FNB، حسابهای بانکی مربوط به صرافیهای رمز ارزها را بست.
۱۶-۰۱-۲۰۱۹: بانک مرکزی آفریقای جنوبی گزارشی را در خصوص اعمال قوانین جدید بر رمز ارزها، داراییهای مربوط به آنها، و دستگاههای خودپرداز (ATM) رمز ارزها به بحث و مشورت گذاشت.
۰۹-۰۴-۲۰۱۸: سازمان خدمات درآمد داخلی آفریقای جنوبی اعلام کرد، رمز ارزها تحت پوشش قانون مالیات بر درآمد قرار میگیرند. با وجود این، مودیان مالیاتی باید سود و زیان خود را از رمز ارزها در درآمد مشمول مالیات خود وارد کنند. بخشنامهای در این خصوص منتشر شد.
۱۳-۰۲-۲۰۱۸: بانک مرکزی آفریقای جنوبی از برنامهی فینتک (فناوری امور مالی) جدید خود برای ردیابی و تحلیل پیشرفتهای فینتک خبر دارد.
۲۶-۰۷-۲۰۱۷: شهر اورانیا در آفریقای جنوبی ارز دیجیتال مخصوص به خودش را با نام e-ora راهاندازی کرد که با نشان اتاق بازرگانی اورانیا و از طریق بانک مرکزی آن توزیع میشود.
۲۳-۰۸-۲۰۱۶: رئیس بانک مرکزی آفریقای جنوبی، لیسیتچا کجانیاجو، طی یک سخنرانی در کنفرانس امنیت سایبری در ژوهانسبورگ، اعلام کرد دولت در حال بررسی کاربردهای بالقوهی فناوری بیت کوین و علاقهمند به پیادهسازی این فناوری است.
۲۰-۰۲-۲۰۱۴: بانک مرکزی آفریقای جنوبی دربارهی ریسکهای موجود در رمز ارزها هشدار دارد و یک گزارش وضعیت در خصوص ارزهای مجازی منتشر کرد.
جمعبندی
بدون تردید، آفریقای جنوبی فرصت بزرگی را برای شرکتهای بلاک چین و کاربران رمز ارزها فراهم کرده است. دولت این کشور به پیادهسازی فناوری بلاک چین بسیار علاقهمند است، ولی قوانین سختگیرانهای را برای رمز ارزها وضع کرده است.
مشاهدهی تغییرات در بازار رمز ارزها در آفریقای جنوبی و همچنین، در سراسر جهان، پس از اعمال قوانین جدید میتواند بسیار جالب باشد.