ارزش بازار (Market capitalization)

آبان 14, 1403

ارزش بازار (Market capitalization)

محاسبه و روش‌شناسی ارزش بازار 

ارزش بازار (مار‌کت‌کپ) نشان‌دهنده اندازه و میزان ارزش یک شرکت می‌باشد. این مقدار برابر است با تعداد کل سهام در دست مردم در سطح شرکت ضرب‌در آخرین قیمت بسته‌شدن آن سهام (قیمت پایانی). درهمین حال، تعداد کل سهام در دست مردم در سطح شرکت با تعداد کل سهام در دست مردم یکسان نیست. براین اساس، تعداد کل سهام در دست مردم شامل سهامی است که فقط در بازار معامله می‌شوند، اما تعداد کل سهام در دست مردم در سطح شرکت شامل سایر کلاس‌های سهام نیز می‌شود، حتی اگر آن‌ها معامله نشوند. توجه به این نکته ضروری است که سهام خزانه در این محاسبه لحاظ نمی‌شود.

در ادامه، مارکت‌کپ برای نمادهایی با نوع «ترجیحی» برابر با ارزش بازارِ نمادِ اصلی است و ارزش بازار در سطح شرکت را نشان می‌دهد. به‌عنوان مثال، سهام عادی اِس‌بربانک (Sberbank) با نماد SBER در بازار بورس روسیه و سهام ترجیحی این شرکت با نماد SBERP دارای ارزش بازار یکسانی هستند، اما این امر می‌تواند با روش‌شناسی منابع دیگر متفاوت باشد. درهمین حال، معیار ارزش بازار در قسمت مالی نمودار موجود است. باید به این نکته توجه داشت که تاریخچه آن تنها از سال (۲۰۱۶) در دسترس است.

مارکت‌کپ چه مفهومی دارد؟ 

سرمایه‌گذاران از ارزش بازار به‌عنوان یک شاخص برای اندازه یک شرکت استفاده می‌کنند که اندازه یک شرکت می‌تواند بر نحوه ارزیابی سرمایه‌گذاران از شرکت، میزان ریسک و نحوه مقایسه آن با سایر شرکت‌ها تأثیر بگذارد. افزون بر این، شرکت‌هایی با ارزش بازار بیش از ۱۰ میلیارد دلار، شرکت‌های بزرگ (large-cap) نامیده می‌شوند و سرمایه‌گذاری در چنین شرکت‌هایی معمولاً برای همه سرمایه‌گذاران جذاب است زیراکه به‌دلیل اندازه و نقدینگی خود، دارای اعتبار هستند. شرکت‌های بزرگ همچنین به‌عنوان شرکت‌های بالغ با کسب‌وکارهای مستحکم درنظر گرفته می‌شوند.

از سوی دیگر، شرکت‌هایی با مارکت‌کپ بین ۲ تا ۱۰ میلیارد دلار، شرکت‌های متوسط (mid-cap) نامیده می‌شوند که معمولاً توسط سرمایه‌گذارانی ترجیح داده می‌شوند که به‌دنبال فرصت‌های رشد یا شرکت‌هایی با بلوغ کم‌تر هستند. با این حال، سرمایه‌گذاری در چنین شرکت‌هایی می‌تواند پُرخطر باشد، زیراکه گاهی‌اوقات اندازه کوچک مارکت‌کپ آن‌ها به‌دلیل چالش‌های پیشِ‌رو در راستا رشد شرکت است. شرکت‌هایی با ارزش بازار بین ۳۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد دلار نیز شرکت‌های کوچک (small-cap) نامیده می‌شوند و معمولاً نسبت به شرکت‌های متوسط و بزرگ، ناپایدارتر، پُرریسک‌تر و دارای نقدشوندگی پایین‌تری هستند. لازم به ذکر است که شرکت‌های کوچک، اکثراً تحت‌تأثیر ترجیحات سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرند و بسیاری از سرمایه‌گذاران تمایلی به سرمایه‌گذاری در شرکت‌های کوچک ندارند.

Leave a Comment